Бърни Сандърс с четвърта победа в Минесота

Кандидатът за президент на САЩ спечели по време на ключовия "Супер вторник"

02.03.2016 | 08:24 Редактор: Луиза Божинова
Бърни Сандърс с четвърта победа в Минесота

Бърни Сандърс, кандидатът за президент на САЩ от Демократичната партия, спечели четвъртата си победа по време на така наречения "Супер вторник" в щата Минесота, 
предаде Франс прес. 

Това е последният от общо 11 вътрешнопартийни за партията избори, в които ще се определи окончателния кандидат на Демократичната партия за изборите за 
президент на САЩ през октомври. 

Основният съперник на Сандърс от партията – бившият държавен секретар на САЩ – Хилари Клинтън печели в седем щата – няколко южни, както и Масачузетс,запазвайки позицията си на фаворит. 

Фаворит при републиканците се очертава милиардерът Доналд Тръмп, който води убедително в повечето от щатите. Изключение правят два щата. Единият е Тексас, където Тед Круз, който е сенатор именно от там, изглежда сигурен победител. 

Другият е Минесота, където Марко Рубио оспорва първото място на Тръмп. Милиардерът спечели първичните избори в Невада, Южна Каролина и Ню Хемпшир, но загуби в Айова.

Супер вторник американците наричат ключовия ден от кампанията на кандидатите за президент както от Републиканската, така и то Демократическата партия. Тази година той се проведе в 12 щата на страната.