fallback

Камерън представя сделката с ЕС в парламента

Очаква се пред депутатите Камерън да даде отчет за историческата сделка с Брюксел и подробности по организирането на референдума.

22.02.2016 | 12:54 Автор: Лъчезар Вълев

Британският премиер Дейвид Камерън днес ще даде официален старт на кампанията за референдума на членството на Великобритания в ЕС, който ще се проведе на 23 юни. Това ще стане с реч пред парламента, в която британските депутати ще бъдат призовани да подкрепят сделката, сключена с евролидерите на провелия се в края на миналата седмица Европейски съвет.

Очаква се пред депутатите Камерън да даде отчет за историческата сделка с Брюксел и подробности по организирането на референдума. Той вече заяви, че постигнатото в белгийската столица споразумение само ще засили суверенитета на Великобритания и страната ще бъде по-силна и по-сигурна в ЕС.

Лондонският кмет Борис Джонсън, който е влиятелен член на Консервативната партия на Камерън, вече се обяви за излизането на Великобритания от ЕС. По думите на градоначалника предстоящият референдум ще даде шанс на британците да гласуват за „истинската промяна“.

Голяма част от британците заявиха, че все още не са запознати с детайлите по сделката с ЕС и не могат да заемат конкретна позиция по въпроса.

Мейсън, банков служител

"Все още не мога да дам ясен отговор дали одобрявам сделката или не. Първо трябва да разбера подробности и да ги обмисля. Но мисля, че членството на Лондон в ЕС определено носи повече привилегии", сподели банковият служител.

Историческото споразумение с Брюксел предвижда механизъм, с който Лондон ще може да спира някои социални плащания към мигрантите от ЕС за период от седем години. Това правило ще влезе в сила от 1 януари 2020 г.

Страните от Източна Европа успяха частично да ограничат орязването на социалните помощи - само за новодошлите, вместо за всички над 1 милион работници, които вече живеят на Острова. Освен това ограниченията ще са в сила седем години, а не 13, както настояваше Камерън.

 

fallback
Още от Свят
fallback