Има сделка! Великобритания остава засега в ЕС

Окончателното решение е в ръцете на британците

20.02.2016 | 09:27 Редактор: Ирина Георгиева
Има сделка! Великобритания остава засега в ЕС

Дейвид Камерън заяви, че сключената сделка с лидерите на ЕС дава на Великобритания "специален статут" и той ще проведе кампания с цялото си "сърце и душа", за да останат в Съюза.

Още по темата

Премиерът съобщи още, че споразумението, постигнато късно вечерта в петък, след два дни на разговори в Брюксел, включва седем годишна "аварийна спирачка" на социалните помощи.

Според поддръжниците на идеята за излизане на Великобритания от ЕС това е "куха сделка", която предлага "много малко промени", пише BBC.

Предоговарянето беше обявено от президента на Европейския съвет Доналд Туск, който написа в Twitter: "Сделка. Единодушна подкрепа за новото споразумение за #UKinEU (Великобритания в ЕС)". 

Според Туск пакетът е справедлив.

"Ние не се отдалечаваме от масата за преговори. Бяхме готови да пожертваме интересите си за общото благо, за да покажем единство. Вярвам, че Великобритания се нуждае от Европа и обратното. Но окончателното решение е в ръцете на британския народ", добави Туск.

Постигнатото споразумение отваря пътя към референдум за членството на Великобритания още това лято.

Великобритания също така ще има правото да оспори всяко едно развитие в еврозоната, което застрашава британската лира и икономическите интереси на Лондон.

"Ние ще бъдем извън частите на Европа, които не работят за нас и ще бъдем част от тези, които работят. Това ни дава най-доброто от двата свята. Ползите за Великобритания ще бъдат огромни, в размер на милиарди британски лири на година", заяви британският премиер.


Новото споразумение включва още:

  • Орязване на детските надбавки за децата на мигрантите от ЕС, живеещи в чужбина - незабавно приложими за новопристигналите и от 2020 г. за 34 000 настоящи претендента;
  • Договорите в ЕС ще бъдат променени в бъдеще така, че споменаването на „все по-тесен съюз“ да не се отнася за Обединеното кралство. Това означава - Великобритания никога няма да бъде част от европейска супер-държава. Тя "няма да бъде принудена да се интегрира политически";
  • Всеки мигрант, който за първи път започва работа на Острова, ще чака 4 години, за да има право на пълния размер специфични социални добавки към заплатата, които получават британците;
  • Националната сигурност е изцяло отговорност на британското правителство;
  • Намаляване на бюрокрацията с цел Европа да стане по-конкурентноспособна;

Германският канцлер Ангела Меркел прогнозира, че пакета от реформи "ще предизвика подкрепа във Великобритания и страната ще остане в ЕС".

Днес Камерън ще представи текста на правителството, а в понеделник ще направи изявление пред парламента за начало на процеса по насрочване на референдум за членството ни в ЕС.