Москва отрича руски самолет да е нарушавал въздушното пространство на Турция

"Никой не ни е предоставил фактическите данни на нарушението", заявиха от руското военно ведомство

01.02.2016 | 17:34 Редактор: Мария Аладжова
Москва отрича руски самолет да е нарушавал въздушното пространство на Турция

Анкара не е предоставила фактически данни за руския бомбардировач Су-34, за който турските ВСС сигнализираха в събота, че е нарушил въздушното пространство на Турция. Това съобщи в понеделник представителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков, пише РИА Новости.

В неделя властите обявиха повишена "оранжева" степен на тревога в авиобазите на турските военновъздушни сили. Мярката предполага "пълна готовност за всичко" и незабавен отговор на пилотите в случай на заплаха, без да е необходимо съгласуване с командването.

Обвинението на Турция последва с потвърждения от НАТО и Пентагона, които предупредиха Москва да уважава непрекосновеността на въздушното пространство на Турция.

По думите на Конашенков руското военно ведомство е анализирало внимателно развитието на ситуацията, както и реакциите в подкрепа на Турция:

"Искам да обърна внимание на скоростта и схемата, по която бяха разпространени изявленията в подкрепа на Анкара. Незнайно защо на господата от НАТО и Пентагона веднага им се изясни всичко. Макар че конкретните данни - районът, височината, скоростта и обектът, не бяха обнародвани."

Въздушното пространство над северна Сирия се следи денонощно от руската противовъздушна отбрана и зенитната ракетна система С-400. Конашенков увери, че при тях не са постъпвали сигнали за нарушения на руски самолети.

В неделя турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че е отправил покана за среща с руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят инцидента. От Кремъл все още не са върнали отговор.