Турция сигнализира, че руски бомбардировач е нарушил границите ѝ

Това е вторият подобен сигнал от ноември насам

31.01.2016 | 09:53 Редактор: Мария Аладжова
Турция сигнализира, че руски бомбардировач е нарушил границите ѝ

Турското външно министерство сигнализира, че руски бомбардировач Су-34 е нарушил турското въздушно пространство в pетък, пише агенция Anadolu.

В официалното съобщение на ведомството се посочва, че пилотите на бомбардировача многократно са били предупреждавани от турските ВВС на руски и английски.

"Руски бомбардировач Су-34 наруши турското въздушно пространство в петък в 11.46 ч. сутринта местно време", се казва в съобщението.

В неделя руското министерство на отбраната опроверга твърденията на Турция. Говорителят на ведомството Игор Конашенков нарече информацията "голословна пропаганда". По думите му типът и държавната принадлежност на обект, който се намира във въздуха, не могат да бъдат установени от радарите, с които се осъществява контрол на въздушното пространство.

Това би било възможно само при пряк визуален контакт с другия самолет, какъвто не е имало, подчерта Конашенков.

Руската страна настоява, че нито руските, нито сирийските сили са засекли нарушения на сирийско-турската граница и че отдавна не се осъществяват гласови контакти на турската страна с руските пилоти.

Турция не уточнява къде точно е станало нарушението на въздушното пространство.

Руски боен самолет Су-24 беше свален на границата със Сирия миналия ноември при изпълнение на мисия. Инцидентът влоши остро отношенията между Турция и Русия, като Кремъл дори наложи пакет от икономически санкции срещу Турция.