fallback

НАТО потвърди, че руски самолет е прелетял над Турция

Повишена „оранжева“ степен на тревога беше обявена в авиобазите на турските ВВС

31.01.2016 | 12:43 Автор: Мария Аладжова

Повишена, „оранжева“ степен на тревога беше обявена в авиобазите на военновъздушните сили на Турция, съобщи агенция Anadolu. Според военни източници, повишеното ниво на тревога във въздушните бази предполага „пълна готовност за всичко“ и незабавен отговор на пилотите в случай на заплаха, без да е необходимо съгласуване с командването.

Турският държавен глава Реджеп Таип Ердоган заяви пред репортери на летището "Ататюрк" в Истанбул, че руският бомбардировач Су-34 е нарушил турското въздушно пространство и това на НАТО. По думите му това е провокация от страна на Русия, която се опитва да задълбочи напрежението в региона.

"Русия ще трябва да понесе последствията, ако нарушенията продължат", закани се Ердоган.

Още по темата

От НАТО потвърдиха, че руският самолет е навлязъл в турска територия:

"Призовавам Русия да се отнася отговорно и да уважава непрекосновеността на въздушното пространство на НАТО", заяви в неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той добави, че Кремъл трябва да предприеме всички необходими мерки, за да е сигурно, че подобни нарушения няма да се случат отново.

По думите на Ердоган турското външно министерство е осъществило контакт с Русия за среща между него и руския президент Владимир Путин, за да обсъдят инцидента. От Кремъл все още не са отговорили на поканата.

fallback
Още от Свят
fallback