Френският министър на правосъдието подаде оставка

Кристиан Тобира отказа да се отнема гражданството на терористи

27.01.2016 | 11:26
Френският министър на правосъдието подаде оставка

Министърът на правосъдието на Франция, Кристиан Тобира подаде оставка, съобщи Елисейският дворец на 27 януари.

Тобира е подала оставка на 27 януари пред президента на републиката Франсоа Оланд, който я приел.

Франция сменя министъра си на правосъдието в момент, когато в Националното събрание започва дебат за промени в конституцията.

"Президентът благодари на Кристиан Тобира", се казва в съобщението.

Заместник-министърът на правосъдието, социалистът Жан-Жак Юрвоа ще смени на поста Тобира.

"Той ще изнесе, заедно с премиера, конституционните промени и ще подготви проектозакона, който ще засили борбата с организираната престъпност и реформата в наказателната процедура", се казва в съобщението на Елисейския дворец.

По-късно Кристиан Тобира написа в Туитър: "Някой път да се съпротивляваш означава да останеш, друг път - да си тръгнеш. За да останеш вечер на себе си, на нас. Заради последната дума в името на етиката и правото".

 

Още по темата

Преди началото на конституционния дебат премиерът Манюел Валс отстрани от него Кристиан Тобира и я натовари с по-техническата задача да защитава реформата в наказателната процедура.

Кристиан Тобира бе яростен критик на предложението да се отнема френското гражданство на лица с двойно гражданство, родени във Франция и осъдени за тероризъм.

В началото на януари Тобира открито се противопостави на предложението на президента да се отнеме френското гражданство на осъдени терористи с двойно гражданство - мярка, предложена от Оланд след атентатите в Париж на 13 ноември.

Тя нарече идеята "напълно безсмислена" в борбата с радикализацията на френските граждани.

63-годишната Тобира е ветеран в политиката и ярък оратор от Френска Гвиана, популярен член на социалистическата партия, съобщава France24.