fallback

Брекситът ще бъде избегнат: Московиси

Комисарят по икономическите въпроси на ЕС Пиер Московиси

25.01.2016 | 14:16

Комисарят по икономическите въпроси на ЕС Пиер Московиси каза, че Брекситът ще бъде избегнат, отричайки съществуването на План Б в Брюксел в случай на измлизането на Великобритания от общността, съобщи АФП.

"Грекситът бе избегнат. И Брекситът ще бъда. Убеден съм", каза Московиси в Париж на среща с Асоциацията на икономическите и финансови журналисти.

"В преговорите всяка страна трябва да бъде удовлетворена", каза Московиси, припомняйки, че остава месец за постигане на споразумение.

Британският премиер "постави някои искания, които трябва да намерят отговор. В отговорите без съмнение трябва да намерим с какво да убедим британците, ще има промяна или яснота в отношенията между Великобритания и ЕС", каза Московиси.

Той потвърди, че "няма никаква тревога" по въпроса за Брексита и увери, че ЕК не работи по никакъв План Б.

"Няма нужда да имаме план: Великобритания е в обединена Европа с достатъчно силни промени, за да убедят британците, но и със запазване на постиженията, достатъчно силни, за да може ЕС да продължи напредъка", каза европейският комисар.

Според проучване на общественото мнение от 7 януари, публикувано от института Orb има силно увеличение на привържениците на про-европейски настроените британки - 54% от избирателите биха искали страната им да остане в ЕС. Остава да вземат решение 21% колебаещи се.

 

На 10 ноември 2015 Дейвид Камерън постави пред Европейския съвет четири посоки за преговори - намаляване на бюрокрацията и европейските регламенти. Камерън иска гаранции по банковия съюз, намаляване на притока на бежанци от Европа към британска територия и повече власт на националните парламенти.

fallback
Още от Свят
fallback