Давос призовава за диалог и сътрудничество

Основателят и председател на WEF Клаус Шваб

19.01.2016 | 22:08
Давос призовава за диалог и сътрудничество

Световният икономически форум в Давос 2016 се откри с призиви за сътрудничество на фона на растящото неравенство и политически кризи, съобщи Ройтерс.

Основателят и председател на WEF Клаус Шваб каза на официалната церемония по откриването, че е необходимо да се ангажират младите хора и приветства присъстващите младежи на форума.

„Давос не е само събитие, не само конференция, това е преживяване.

Имам три желания – надявам се да намерите приятели тук, особено от други страни, да строите мостове.

Второ – да се приберете у дома с трансформираща идея – не само за вашата страна, но за вас самите.

И накрая – надявам се да се приберете и вие да сте убедени като мен и колегите ми, че бъдещето на малкото ни село може да се управлява добре само ако има диалог и сътрудничество“.

Още по темата

Около 2500 участници от 100 страни се събраха в швейцарския ски курорт Давос на тазгодишния Световен икономически форум.

В понеделник, 19 януари Oxfam съобщи, че само 62 души, от които 53 мъже притежават толкова богатство, колкото цялото световно население. По същият начин най-богатият 1 процент притежава повече от останалите 99% взети заедно, съобщи Ройтерс.

Пропастта между бедни и богати расте по-бързо от очакваното. В Близкия изток разделението между шиити и сунити стигна критична точка с противоборството между Иран и Саудитска Арабия за влияние в региона, раздиран от войни и варварството на Ислямска държава.

Конфликти избухват в цяла Европа, предизвиквайки идеологически различия в управлението на най-голямата бежанска криза след Втората световна война и заплахата от британското излизане от общността повдига съмнения за стремежа на Европа към по-тясна интеграция.

В речта си на откриването на WEF Клаус Шваб не спомена нито един от тези проблеми, но се фокусира върху нуждата от диалог и сътрудничество.

В Давос се очакват вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, държавният секретар на САЩ Джон Кери, израелският премиер Бенямин Нетаняху и външните министри на Иран и Саудитска Арабия.

Новият канадски премиер Джъстин Трюдо също ще бъде там, както и британският премиер ДЕйвид Камерън и президентът на ЕЦБ Марио Драги.

Звездите също не липсваха като киноактьорите Леонардо ди Каприо и Кевин Спейси.

На откриването свири и световноизвестният Йо Йо Ма.

Телевизия Bloomberg TV Bulgaria излъчи пряко церемонията.