fallback

САЩ предлагат среща на коалицията срещу ИДИЛ след 3 седмици

Среща на военните министри на САЩ и Франция в Париж

21.01.2016 | 05:40

САЩ предложи среща на коалицията за борба с Ислямска държава в Брюксел след три седмици, съобщи Ройтерс.

Американският военен министър Аш Картър каза в Париж, че е поканил министрите на всички 26 страни от коалицията плюс Ирак „за обсъждане на възможностите“.

„Разбрахме се, че всички трябва да направим повече.

Вярвам, че днешната дискусия даде на всеки министър възможността да обсъди с правителството си какво друго може да предложат и как да съчетаят по-добре усилията си с общите ни цели и стратегии“, каза Картър след среща с френския си колега Жан-Ив льо Дриан.

Двамата военни министри заедно с колегите си от Великобритания, Австралия, Италия и Германия обсъдиха засилване на операцията срещу ИДИЛ, включително предоставяне на повече обучение за армията и полицията в Ирак.

Франция и САЩ, които увеличиха въздушните удари в Близкия изток след атентатите в Париж на 13 ноември 2015 от седмици се опитват да убедят партньорите си в коалицията да засилят ударите след поредицата от отстъпления на Идил.

„Общите ни усилия и тези на членовете на коалицията носят резултат.

Това установихме днес. И отбелязахме, че в последните седмици има отстъпление от ДАЕШ.

Неговата съпротива обаче ни кара да подобрим действията си. Трябва да продължим да се борим с тази организация на всички фронтове и да се насочим към унищожението й на място и в умовете на хората“, каза льо Дриан, използвайки арабското съкращение на Ислямска държава.

Франция бе първата страна, подкрепила САЩ в ударите срещу ИДИЛ.

След атентатите в Париж, за които отговорност пое Ислямска държава през ноември 2015, президентът Франсоа Оланд увеличи френските въздушни удари срещу ИДИЛ в Сирия до 20% от мисиите на коалицията.

Арабските членове на коалицията не участваха на срещата в Париж.

САЩ започна бомбардировки в Ирак

Военновъздушните сили на САЩ извършиха 14 въздушни удари срещу цели на Ислямска държава в Ирак във вторник, съобщи Ройтерс. Операциите са извършени в Рамади, съобщи коалицията на 20 януари 2016.

Шестте удара в Рамади унищожиха две петролни цистерни на ИДИЛ и сграда на Ислямска държава.

Въздушни удари бяха извършени и в Мосул, Хабания, Хадита, Кискик и Синджар.

fallback
Още от Свят
fallback