Трима отвлечени американци в Ирак

19.01.2016 | 08:36
Трима отвлечени американци в Ирак

Иракските сили за сигурност започнаха операция по издирване на трима американци, отвлечени от апартамент в Багдад, съобщи АФП.

Няма никаква информация за самоличността им, а говорител на иракските сили за сигурност каза, че били отвлечени „в подозрителен апартамент в квартал Дура в Багдад“. Използването на думата „подозрителен“ АФП обяснява с вероятното му използване за публичен дом.

Полковник от полицията обясни, че иракски преводач, работещ за тримата американци ги поканил „да пийнат с жени“ в апартамента в Дура. Последвало нападение, при което тримата са отвлечени.

Случаят е от неделя според полковника и председателя на иракския парламент Салим Ал-Джубури, но медиите твърдят, че е станало по-рано.

Още по темата

Публичните домове и магазините за алкохол често стават обект на нападения на шиитските милиции, които играят важна роля в борбата с Ислямска държава в Ирак.

Последният случай на отвличане на чужденец в Ирак е от януари 2010. Американец от иракски произход, Иса Саломи бе обявен за изчезнал в Багдад през 2010, преди да бъде освободен от шиитската групировка Асаиб Ал-Хад, която днес е една от основните паравоенни шиитски формирования.

Обект на нападения в последните години ставаха и араби или турци. Иракчаните са отвличани най-често за откуп или уреждане на сметки. 26 катарци бяха отвлечени през декември в южен Ирак в зона, в която действат шиитски милиции.

Не е известна съдбата им.

През септември 18 турци бяха отвлечени в Багдад и след това освободени. Отговорността на похищението им пое въоръжена групировка, наречена Фурак Ал-Мот, съобщава АФП.