fallback

Австрия връща пълната проверка на границата

Отказва достъп на мигранти за Скандинавия

17.01.2016 | 14:07

Австрия временно прекрати действието на Шенгенското споразумение.

Всички влизащи в страната се проверяват

Австрия временно прекратява действието на Шенгенското споразумение и въвежда пълен граничен контрол, съобщи канцлерът Вернер Файман в интервю за Oesterreich.

„Всеки, който идва при нас ще бъде проверяван. Който няма право на убежище или му бъде отказано, трябва да напусне страната“, казва Файман, цитиран от изданието.

Файман казва, че ЕС не може да защити външните си граници в интервюто, което изданието публикува изцяло в неделя.

Още по темата

На 15 януари Австрия обяви, че ще отказва достъп на мигранти, желаещи да минат през Германия към Скандинавия, вместо да поискат убежище в страната, с което предизвика южната си съседка, Словения да направи същото, за да не се препълни с бежанци, съобщи Ройтерс.

Словения и Австрия, през които минава пътят на бежанците от Средиземно море към Северна Европа, предприеха действията след като Германия започна да връща мигранти, опитващи се да стигнат до Дания и Швеция – които вече затегнаха граничния си контрол.

Германия изпраща по няколко стотин мигранти обратно  към границата с Австрия от началото на януари, съобщи австрийската полиция. Мнозина от тях нямат валидни документи, но искат да отидат в Швеция.

„Ситуацията в момента на германско-австрийската граница е следната: само тези, които искат убежище в Германия се пропускат. Тези, които искат да продължат по-далеч се връщат обратно“, каза австрийският вътрешен министър Йоана Милк-Лайтер за ORF.

МВР на Словения каза по-късно, че страната трябва да направи същото, за да избегне струпване на мигранти на своя територия.

Германия прие 1,1 млн. бежанци. Австрия – 90 000.

fallback
Още от Свят
fallback