Италия още блокира парите за турската миграционна схема

Рим предлага да се осигурят от европейския бюджет

15.01.2016 | 18:54
Италия още блокира парите за турската миграционна схема

Холандският министър на финансите Йерун Дейселблум продължава да блокира финансирането за турската миграционна схема, съобщи Ройтерс. Министърът на финансите на Италия Пиер Карло Падоан каза, че ресурсите за турските мигранти могат да се намерят в европейския бюджет.

Италия продължи да блокира на срещата на финансовите министри на ЕС в петък, 15 януари финансирането от 3 млрд. евро, обещани от ЕС на Турция в помощ на грижите за бежанците от Сирия, каза пред журналисти холандският министър финансите Йерун Дейселблум.

"По последния и ключов въпрос дали Италия е оттеглила възраженията си - отговорът е още не. Но се надяваме да стане много, много скоро, каза Дейселблум.

Той не каза какви са възраженията на Рим, но обясни, че парите са нужни спешно. Финансовите министри обсъждаха и необходимостта да се осигурят повече средства в помощ на бежанците в Турция, каза холандският министър - мнение, споделяно и от Германия.

ЕС подкрепи финансов пакет 3 млрд. евро с цел намаляване на броя на бежанците, напускащи Турция по пътя към Европа.

Министърът на икономиката на Италия Пиер Карло Падоан каза, че средствата за Турция могат да се намерят от европейския бюджет. Той отхвърли твърденията, че Италия блокира средства.

На същата среща германският министър на финансите Волфганг Шойбле каза, че ЕС трябва да отдели повече ресурси за кризата с бежанците.