fallback

Гърците протестираха срещу пенсионната реформа

3000 отидоха пред парламента в Атина

16.01.2016 | 20:07

Около 3000 гърци, сред които държавни служители, адвокати, учители, строители и журналисти преминаха по улиците на Атина до парламента в събота, 16 януари в знак на протест срещу пенсионните реформи, договорени от страната с международните й кредитори срещу третия спасителен пакет за Гърция, съобщи Ройтерс.

Пенсионната програма предвижда до 30% съкращения на пенсиите на новите пенсионери и намаление на социалните придобивки.

Протестът бе организиран от синдиката на държавните служители ADEDY и към него се присъединиха пенсионери и асоциации на служителите в частния сектор.

Гръцките пенсионери преживяха няколко съкращения на пенсиите си след като Гърция си осигури нов заем от ЕС и МВФ срещу обещания за реформи.

Средната пенсия в Гърция в момента е около 850 евро.

Гърция от пет години живее в непрестанни икономии, които свиха доходите на населението, доведоха до затваряне на компании, увеличиха безработицата и намалиха пенсиите.

Жителите на Атина отново излязоха по улиците, а да заявят, че лявото правителство на Сириза унищожава пенсионната система.

„Тези политики, които искат да въведат не ни водят никъде. Затова казваме, че всички пенсионери, младежите, безработните, средната класа, всички засегнати трябва да се обединят и да се борят“, каза Никос Чазопулос, президент на Пенсионерската мрежа, представляваща над 2,5 млн. пенсионери.

„С този закон правителството променя пенсионната система, без да я реформира, както ни казват“, каза Никос Куцукис, ген.-секретар на най-големия синдикат в частния сектор GSEE.

Още по темата

Парламентът се очаква да гласува проектозакона за промени в пенсионната система в началото на февруари. Двата синдиката, GSEE и ADEDY, които заедно представляват около 2,5 млн. работници и пенсионери организира национална стачка на 4 февруари.

Участието в протеста ще бъде тест за коалицията на Алексис Ципрас, който има крехко парламентарно мнозинство.

„Очевидно работниците, пенсионерите и дори самонаетите трябва да спрат този закон. Заедно трябва да използваме опита, който натрупахме в борбата с кредитните програми в предишните пет години и да се организираме“, каза Темис Баласопулос от синдиката на общинските служители.

 

Тази седмица адвокатите организираха един от най-големите си протести, на който заплашиха със стачка.

Фермерите също заплашват да блокират пътища и гранични пунктове срещу планираните реформи.

Фермерите от Лариса ще блокират с трактори пътя в сряда, 20 януари, съобщи Катимерини. Фермерите протестират срещу предложението на промени в социалните осигуровки и данъците.

Фермерски асоциации се канят да проведат протести в цяла Гърция.

 

Още по темата

Досега правителството на Ципрас успя да увеличи пенсионната възраст и намали най-ранното пенсиониране в рамките на споразумението с кредиторите.

Реформата трябва да бъде приета преди оценката на изпълнението на програмата от Гърция, която започва следващата седмица.

fallback
Още от Свят
fallback