Гърция и Германия заедно ще се борят с данъчните измами

Германия предаде 10 000 банкови сметки на гърци в Швейцария

16.01.2016 | 19:11
Гърция и Германия заедно ще се борят с данъчните измами

Гръцкият премиер Алексис Зипрас се срещна в събота с финансовия министър на Северен Рейн-Вестфалия Нортберт Валтер Борянс в Атина и двамата подписаха декларация за намерение за размяна на информация за данъчни измами, съобщи Катимерини.

Двете страни ще си сътрудничат и обменят опит с цел подобряване на събираемостта на данъците в Гърция.

„За нас в Северен Рейн-Вестфалия е особено важно да дадем ясен сигнал за по-тясно сътрудничество“, каза финансовият министър на провинцията.

Споразумението позволява на 50 данъчни служители от Гърция да пътуват до Северен Рейн-Вестфалия, която реализира почти една пета от германския БВП, за да бъдат обучени. Германски администратори от провинцията ще следят за изпълнение на договорените действия от Гърция.

Още по темата

Германската провинция предостави в края на ноември на гръцките власти 10 000 единици данни за банкови сметки на гърци в банки в Швейцария, предимно в UBS. Депозитите се оценяват на около 4 млрд. евро.

Гръцките власти започнаха да изпращат съобщения на лицата от списъка с искане да обяснят откъде са парите им и дали е бил платен данък.

НА 15 декември гръцката прокуратура откри в офис в Атина на швейцарската банка UBS над 200 случаи на предполагаеми измами спрямо гръцкия бюджет, както и няколко диска с информация за предполагаемо пране на пари.