До края на януари Босна и Херцеговина ще подаде молба за членство в ЕС

ЕК даде сигнал, че преди началото на каквито и да е преговори за членство от ЕС очакват прогреса на Босна и Херцеговина в редица отрасли

13.01.2016 | 17:45 Редактор:
До края на януари Босна и Херцеговина ще подаде молба за членство в ЕС
До края на януари Босна и Херцеговина ще подаде молба за членство в ЕС

Босна и Херцеговина смята да подаде официална кандидатура за членство в ЕС до края на януари, съобщи външният министър на страната Игор Црнадак, цитиран от Financial Times.

"Ще се придържаме към това решение. От Брюксел и от Лондон идва посланието, че трябва да имаме пълна и сериозна кандидатура, която да бъде приета веднага, вместо да направим такава бързо и некачествено." - обясни министър Црнадак, цитиран от Агенция "Фокус".

По време на две срещи между Црнадак и руският външен министър Сергей Лавров, вторият го е убедил че "за Москва е напълно приемлива европейската интеграция на Босна и Херцеговина и ѝ пожелава лек път към целта". 

Босна и Херцеговина се надява да получи официалният статут на страна кандидат-членка през следващите 12-18 месеца от момента на подаването на заявката, въпреки че преговорите за присъединяването на страната могат да продължат с години. 

По-рано ЕК даде сигнал, че преди началото на каквито и да е преговори за членство от ЕС очакват прогреса на Босна и Херцеговина в редица отрасли. 

Същевременно Црнадак съобщи, че Босна и Херцеговина не се стреми да влезе в НАТО понеже в страната "няма консенсус по въпроса".