От Туркменгаз искат преговори с Русия

В началото на януари Русия спря импорта на газ от Туркменистан

05.01.2016 | 16:47 Редактор: Мария Аладжова
От Туркменгаз искат преговори с Русия

Държавният концерн "Туркменгаз" потвърди готовността за преговори с "Газпром" за доставки на газ към Русия, съобщава РИА. Информацията е била публикувана в електронното издание на туркменския петролен комплекс Nebit-Gaz.

Още по темата

Оттам отново напомниха, че дружеството има готовност за провеждане на преговори с "Газпром" и може да гарантира увеличението на доставките на гориво към Русия. Туркменистан се явява основен доставчик и към Китай и Иран, а през декември миналата година започна изграждането на газопровода Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия. 

Търсенето на туркменски природен газ ще нараства с всяка година, отбелязват още от Nebit-Gaz и допълват, че Туркменистан е готов да работи със всички заинтересовани държави при условия, изгодни и за двете страни.

До 2008 г. Русия беше основният покупател, като на година в страната са доставяни около 50 млрд. куб. м. Заради криза в сектора обаче обемът спадна до 10 млрд. годишно, а през 2015 г. - до 4 млрд. куб. м. на година.

В началото на януари двете страни прекратиха търговските си взаимоотношения, тъй като не се разбраха за цената на горивото.