Русия не разчита на Украйна за транспортиране на газ

Формално "Южен поток" не е бил преустановен, каза председателят на Комисията по енергийна политика в Руската дума Павел Завалани

05.01.2016 | 16:16 Редактор: Мария Аладжова
Русия не разчита на Украйна за транспортиране на газ

"Парадоксално е, но е факт, че "Южен поток" не е бил преустановен и формално няма нито един документ, който да говори в тази посока", заяви председателят на Комисията по енергийна политика в Руската дума Павел Завалани, цитиран от БНР. 

Още по темата

Той допълни, че "когато се появи разрешение за този проект, той отново би се активизирал"

По думите му динамиката на пазара е в рамките между 1,5 и 2% през последните години, но ниските цени не позволяват да се влагат свободни средства в този сектор. Той прогнозира, че цените на природния газ ще се повишат, когато търсенето на нефта на световните пазари се разшири.

"Ако ситуацията стане критична, ще търсим варианти за решение на този проблем. Русия има резерви, но не само от резервния фонд, а също и от понижаването на социалните разходи", допълни Завалани. Страната бележи ръст от 4% в стопанския сектор, положително развитие имало и в промишлеността. 

Завалини обясни, че Русия вече не гледа на Украйна като на транспортираща страна на руски газ до ЕС. Поради тази причина правителството търсило алтернативни маршрути за доставки до европейските потребители.