fallback

Обама отново призова за затягане на мерките срещу оръжията

Президентът направи последното си новогодишно обръщение към нацията

01.01.2016 | 17:00 Автор: Мария Аладжова

Президентът Барак Обама призова за затягане на мерките за контрол над оръжията в последното си новогодишно обръщение към нацията. Тази година приключва вторият мандат на американският президент. "Нетърпелив съм за годината, която ни предстои", каза Обама. В началото на речта си той направи равносметка на последните седем години от управлението си:

Още по темата

Още по темата

"Преди седем години бяхме пристрастени към чуждия петрол. Сега вносът на гориво спадна, чистата ни енергийна индустрия е във възход и Америка е световен лидер в борбата срещу глобалното затопляне", изтъкна държавният глава. Той представи данните за безработицата в страната, която от 10 на сто е паднала до 5%. За пръв път броят на здравно неосигурените в САЩ стигна до под 10%, продължи Обама, като допълни, че за 7 години правителството е успяло да осигури 17 млн. души, които преди това са нямали достъп до услугата.

Основният акцент на речта му обаче беше насочен към закона за притежание на оръжие в САЩ. Той отправи критика към Конгреса на САЩ заради липсата на решителен контрол върху продажбата на огнестрелни оръжия. Обама напомни на съгражданите си, че преди три години двупартиен законопроект е предвиждал основни проверки на всекиго, решил да си купи пистолет. Реформата е била подкрепена от 90% от населението на САЩ, "но оръжейното лоби* се мобилизира и Сенатът отхвърли законопроекта", каза Обама.

На финала на обръщението си той апелира към всички граждани на САЩ да го подкрепят в борбата срещу оръжията.

*Най-голямата лобистка организация в САЩ, защитаваща правото да се носи огнестрелно оръжие

fallback
Още от Свят
fallback