fallback

Премиерът на Грузия подаде оставка

Оставам верен войник на служба на родината си, заяви Гарибашвили

23.12.2015 | 19:22 Автор: Ива Григорова

Премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили обяви, че подава оставка. По-рано грузински медии обявиха, че той планира да напусне поста си, за да оглави предизборния щаб на партията Грузинска мечта – демократична Грузия, както и избирателните списъци на предстоящите парламентарни избори.

"Напускам тази позиция днес, но оставам верен войник на служба на родината си", заяви Гарибашвили в телевизионно обръщение към нацията.

Според конституцията на Грузия оставка на премиера означава оставка и на цялото правителство. Президентът на страната Гиорги Маргвелашвили има срок от една седмица да посочи служебен премиер, който от своя страна трябва да състави кабинет и той да бъде одобрен от парламента.

Дотогава функциите на министър-председател ще изпълнява въшният министър на страната – Гиорги Квирикашвили. Според фрузински медии той е кандидатът, когото президентът ще предложи пред парламента.

Иракли Гарибашвили стана министър-председател на Грузия през ноември 2013 г. Тогава той беше на 31 години и се превърна в най-младият премиер в света. Гарибашвили обяви оставката си след 2-годишна работа като ръководител на правителството.

fallback
Още от Свят
fallback