fallback

Наистина ли Гърция се намира по пътя към възстановяването?

Германският летищен оператор Fraport взе на концесия 14 гръцки летища срещу 1,2 млрд. евро

23.12.2015 | 16:42 Автор: Ирина Георгиева

Преди шест месеца бях в Атина зад телевизионна камера върху един открит и много горещ покрив с изглед към гръцкия парламент, започва анализа си Джонти Блум (Jonty Bloom) от BBC News. От различни части на столицата стотици журналисти докладваха на живо възможностите какво ще се случи с Гърция в рамките на дни, ако ли не и в часове. 

Обсъждаха се възможности като банкрут на банковата система и твърде вероятното насилствено изхвърляне на Гърция от еврозоната. Правителството проведе няколко телефонни разговора преди да се съгласи с условията на третото споразумение.

Имаше въздишки на облекчение, а след това историята бавно, но сигурно се оттегли от водещите заглавия.

Гърция оцеля, но сега краят на годината може би е времето да се прецени дали страната наистина е по пътя към пълното възстановяване.

Още по темата

Започнаха приватизациите

Въпреки незначителното мнозинство в парламента и безкрайните опозиционни групи, правителството се опитва да въведе реформите, договорени в третия спасителен пакет. Само този месец правителството на левицата на премиера Алексис Ципрас се съгласи на набор от реформи, включително и позволение на гръцките банки да продават лоши бизнес кредити на чуждестранни купувачи. Това ще освободи не само капитал за банките, а и беше условие за отпускането на следващия 1 млрд. евро от спасителния план.

Също така гръцкият парламент одобри някои приватизационни мерки. Съгласно постигнато споразумение оператора на електрическата мрежа ADMIE ще се отдели от енергийната компания на страната Public Power Corp., която изцяло го притежава. Държавата ще запази мажоритарен дял от 51%, 20% ще бъдат продадени на стратегически частен инвеститор, а останалите 29% ще бъдат приватизирани.

Германският летищен оператор Fraport взе на концесия 14 гръцки летища срещу 1,2 млрд. евро.

Но това все още е "малка крачка" в сравнение с тази, която обеща да направи гръцкото правителство чрез споразумението от юли - а именно да създаде нов приватизационен фонд, който да набере 50 млрд. евро чрез разпродажбата на държавни активи.

Още по темата

Горчиви реформи

Гърция е решена да осъществи дълъг списък с приватизации в продължение на години, но все пак малко от тях са се случили за момента и изглежда са от типа, който да държи останалите членове на еврозоната будни през нощта.

"Слонът в стаята" остава гръцката пенсионна система. Това е изключително сложно и скъпо,  реформирането й не е единственото условие за по-нататъшна финансова помощ, а е и политически динамит.

Пенсионерите вече издържаха цяла поредица от реформи, които обаче само "драскат повърхността". Понататъшните промени ще бъдат изключително непопулярни, ще засягат голям брой хора, а е и твърде вероятно да застрашават мнозинството на правителството в парламента.

И все пак голяма част от спасителния заем от ЕС и МВФ зависи от огрмните спестявания, които се очакват да се направят от пенсионната система през 2016г.

Месечна борба

Между 2-2,5% се очаква да бъде икономическият растеж през 2015г.Сега експертите предричат още веднъж, че икономиката ще се върне към растеж през 2016 г. освен, ако нещо не й застане на пътя - което е реална възможност.

Ето защо е твърде рано да се каже, че Гърция е вън от опасност. Страната все още не е господар на собствената си съдба и всеки месец се бори, за да приеме реформи, които е трябвало да въведе преди години, за да получи следващия спасителен транш. Това обаче е по-добре и от ситуацията, в която се намираше през юни, когато се бореше с всеки изминал час, а понякога и ежечасно, за да намери пари, за да спаси правителството и страната.

Въпреки това страната не свърши всичко, което обеща. Така че Блум пише, че е най-добра да изпрати костюма си на химическо чистене, така че да е готов да се върне на горещия покрив в Атина.

*Анализът е публикуван на 23 декември в сайта на BBC NEWS. Оригинално заглавие: Is Greece really on the road to recovery?, автор: Jonty Bloom

fallback
Още от Свят
fallback