Гърция одобри еднополовите съюзи

Гей двойките не могат да сключват брак

23.12.2015 | 11:32 Редактор: Мария Аладжова
Гърция одобри еднополовите съюзи

В нощта срещу сряда гръцкият парламент одобри гражданските съюзи между еднополови двойки. Това стана въпреки противопоставянето на гръцката православна църква и опозицията.

Текстът беше приет с гласовете на 193 депутати от 249-те присъстващи. Петдесет и шестима се обявиха против. Новият закон решава въпросите за собствеността и наследството, но не позволява гей двойките да сключват брак и да осиновяват деца. 

Международната организация "Амнести интернешънъл" приветства резултатите от гласуването, но отбеляза, че хомосексуалните продължават да са обект на враждебност в Гърция. 

Новият закон позволява на еднополовите двойки, подписали договор за съвместно съжителство, да имат същите трудови, осигурителни и наследствени права, като хетеросексуалните двойки, отбелязва Ройтерс.

Гърция разреши подобни споразумения за хетеросексуалните двойки през 2008 г., но тогава бяха изключени хомосексуалните двойки.
Законопроектът беше одобрен от социалистическата партия ПАСОК, центристката Потами, Съюзът на центристите и няколко консервативни депутати, но бе отхвърлен от някои депутати от десницата Независимите гърци и крайнодясната Златна зора.


1
0 rate up comment rate down comment 0
m808c@gmx.com
преди 8 години
Що не са на улицата протестиращите за всичко гърци? Нали уж са големи християни?! Ааа, да... тук не става въпрос за пари. Жалки ***! Сигнализирай за неуместен коментар