Украйна обяви новогодишно примирие

Влиза в сила в полунощ на 22 срещу 23 декември

22.12.2015 | 21:10
Украйна обяви новогодишно примирие

ОССЕ обяви, че е постигнало новогодишно примирие между Украйна и проруските бунтовници, в сила от полунощ, съобщиха РИА Новости и АФП.

Споразумението е било постигнато в столицата на Беларус, Минск, където се проведоха тристранни преговори. През януари ще се проведат още две срещи на Контактната група, на 20 и 27 януари, каза Мартин Сайдик, представител на ОССЕ на преговорите.

Преговорите в Минск ще се водят до тяхното изпълнение, каза още той. Страните в преговорите са приели нови условия за обмен на информация за пленниците, но въпросът за размяната на пленниците все още остава открит, добави Сайдик.

 

Страните в конфликта в Източна Украйна се договориха за безусловно примирие в Донбас от полунощ на 22 срещу 23 декември, съобщи Даркай Олифер, прессекретар на Киев в тристнната контактна група. Тя добави, че има споразумение за изтеглянето на 100 мм оръдия.

 

В Минске окончено заседание Трехсторонней контактной группы.Сегодняшняя встреча была последней в этом году. Главным ит...

Posted by Darka Olifer on Tuesday, December 22, 2015

 

Преговорите в Минск бяха последните за 2015. В тях участваха лидери на Донбаската народна република и Луганската народна република, както и представители на Германия, Русия, Франция и Украйна.