fallback

Седмици на коалиционни преговори очакват Испания

Няма ясно мнозинство след изборите

21.12.2015 | 13:20

Испанците влизат в новата ера на коалиционната политика и вероятно седмици несигурност, след като исторически фрагментарният вот остави и консерваторите на премиера Мариано Рахой, и левите партии без ясна победа и мандат за управление, съобщава Ройтерс.

Въпреки, че събра най-много гласове дясноцентристката Народна партия постигна най-слабия си резултат на парламентарни избори, след като ядосаните от корупцията и безработицата испанци се оттеглиха подкрепата си.

Резултатът е близък до ситуацията в съседна Португалия, където досега управлявалите консерватори спечелиха изборите през октомври, но клетва положи правителство на социалистите, подкрепени от крайно леви партии.

Неочакваната сила на новата партия Подемос, която се обяви против икономиите е поредният пример за събуждащите се популистки сили в Испания. Изборите разтърсиха двупартийната система, която доминира в Испания от 70-те години и хвърлят сянка на програмата за икономически реформи, която помогна на страната да излезе от рецесия.

Избирателите от Мадрид отидоха на работа в понеделник, примирени с несигурността.

Ройтерс събра мнения от улицата:

"От една страна е добре, че има повече избор, но от друга - не, защото по-трудно ще управляват и вероятно пак ще имаме избори", казва Елена Дуке, терапевтка.

Още по темата

Ще видим дали ще има промяна, след като бяхме управлявани дълги години от две партии. Сега има нови и в политиката трябва да се правят съюзи. Смятам, че е добре. Да видим какво ще стане", каза Висенте Мартинес.

Обединение между Народната партия и Сиудаданос би събрало 163 места, по-малко от необходимите 176 за формиране на мнозинство.

Силните резултати на Подемос наклониха баланса в ляво на. Социалистите и Подемос заедно имат 172 места.

Анхел Гонзалес, пенсионер от Мадрид казва, че вярва, че Подемос е била водена от късмета на новата партия. "Едва ли Подемос ще успее да задържи дълго време популярността си. Те са нови и това ги издигна, но това и ще ги свали", каза той.

Няма краен срок за формиране на правителство в Испания. Анализатори смятат, че преговорите за осигуряване на достатъчна парламентарна подкрепа за новия премиер може да продължат със седмици и евентуално да предизвикат нови избори.

fallback
Още от Свят
fallback