Испанците гласуват на парламентарни избори

Две нови партии се борят за властта

20.12.2015 | 09:18
Испанците гласуват на парламентарни избори

В Испания се провежда парламентарни избори в неделя, на които Народната партия на лидера на консервативното правителство Мариано Рахой е сочена за фаворит, съобщава АФП.

Въпреки това Рахой не се очаква да спечели абсолютно мнозинство с 25-30% от гласовете на испанците, както показват сондажите.

От 1982 Народната партия и нейният конкурент, социалистическата партия се сменят начело на страната с 47 млн. души население.

Две нови партии може да променят правилата на играта: Подемос и Сиудаданос, обединяващи недоволните от управлението на консерваторите.

Избирателните секции отвориха в 10ч. българско време и затварят в 21ч. българско време.

Подемос

Народното недоволство се прояви на улиците на испанските градове от 2011 и бе погълнато от Подемос, партия, обявяваща се срещу икономиите, основана миналата година от Пабло Иглесиас, 37-годишен преподавател по политикономия.

Новата формация отрича системата, корупцията и несправедливостта й и успява да вземе гласове от социалистите, наказвани от избирателите за управлението на кризата, когато бяха на власт до края на 2011.

Разходите за здравеопазване претърпяха сериозни съкращения, а безработицата скочи до 27%.

Десетки хиляди собственици изгубиха домовете си, неспособни да платят на банките, които от 2012 се възползват от европейския спасителен план от 21 млрд. евро. Икономиката на Испания успя да се възстанови в края на 2013. Година по-късно потреблението пое нагоре, а компаниите са отново с печалби. Днес Подемос смекчава тона и се представя с икономическа програма, вдъхновена от социалдемокрацията.

 

Сиудаданос

Сиудаданос доскоро бе регионална каталунска партия, която се включи в националната политика. Формацията обещава да помогне на икономиката и институциите да се преборят с корупцията и клиентелизма и да реформира пазара на труда в страна, където безработицата е все още на 21%.

Партията събира гласове от ляво и от дясно. Според проучване на общественото мнение от понеделник двете нови партии привличат млад електорат и имат поотделно около 18% подкрепа.

 

Рахой

60-годишният Мариано Рахой обещава икономическа и политическа стабилност и залага на по-възрастните избиратели  /от 34,6 млн. избиратели 10,9 млн. души са на възраст над 60г./

Ако не спечели абсолютно мнозинство, той ще има нужда от гласовете на Сиудаданос, но нейният лидер 36-годишният юрист и бивш шампион по плуване Албер Ривера каза, че няма да подкрепи нито Рахой, нито 43-годишният Петро Санчес, лидерът на социалистите.

 

Пазарите

Облигационните пазари чакат в тревога резултатите от изборите в Испания, които могат да променят политическия пейзаж в Испания, съобщава Bloomberg.

„Възможно е да има краткосрочна негативна пазарна реакция“ каза Мариус Дахайм, икономист в SEB AB във Франкфурт. „Вярвам, че рискът в подкрепата за левите партии като Подемос може да е по-голям, отколкото показват сондажите в момента“.

Повечето от двайсетте икономисти, които Bloomberg следи казват, че сравнително по-консервативно правителство, съставено от Народната партия на Рахой и новодошлите от Сиудаданос, често описвани като центристи, би бил най-добрият резултат за икономиката.

„Периодът на затягане на коланите свърши, потреблението може да се развива отново“, каза Холгер Шмидлинг, главен икономист в Berenberg Bank в Лондон. „Но наследството от икономиите все още се усеща“. Много испанци все още не могат да се възползват от икономическия подем, което означава, че докато Рахой „се справи добре като реформатор, вероятно все пак ще изгуби мнозинството и работата си“.

Всяко домакинство в Испания смята да похарчи 684 евро за Коледа, 10% повече от миналата година, според проучване на Deloitte LLP от ноември, цитирано от Bloomberg.

 

Борбата с тероризма

Основните политически партии в Испания изразиха антитерористичните си позиции преди парламентарните избори в неделя, съобщава Ройтерс.

Народната партия и социалистическата партия подписаха споразумение за борба с тероризма и засилване на наказанията за терористите през февруари тази година.

Борбата с тероризма стана гореща тема след атентатите в Париж на 13 ноември. Твърдите антитерористични позиции на основните партии привлякоха подкрепата на испанците.

„Новото правителство трябва да продължи и дори да разшири антитерористичната политика на сегашното. Испания е страна, страдала от тероризма“, казва Хосе Луис, жител на Мадрид, цитиран от Ройтерс.