fallback

Рахой губи мнозинство /ъпдейт/

Подемос е трета

21.12.2015 | 07:15

Ъпдейт към 08:00

Рахой губи мнозинството, показват последните резултати.

Левият блок в Испания се доближава до абсолютно мнозинство след изборите в неделя според официални данни от преброяването на 90% от гласовете.

Социалистите, Подемос, бившите комунисти и още две регионални формации печелят 175 места в 350-местната долна камара на парламента. Едно место по-малко от абсолютното мнозинство от 176 места.

 

към 07:00

Преди това Ройтерс съобщи, че консервативната партия на премиера на Испания Мариано Рахой спечели парламентарните избори в неделя, но не успя да спечели мнозинство и има нужда от съюзници, за да формира правителство.

При преброени 88% от гласовете:

  • Народната партия получава 121 места от общо 350 в парламента.
  • Социалистическата партия остава втора, но само с 93 места /през 2011 имаше 110/.
  • Подемос и регионалните им съюзници влизат за пръв път в парламента с 69 места.
  • Сиудаданос също влизат за пръв път в парламента с 39 места.

„Убеден съм, че испанците имат нужда от стабилно правителство. В последните четири години постигнахме много.

Испанците положиха огромни усилия. Сега трябва да запазим това, което постигнахме през годините“, каза Мариано Рахой в неделя вечерта.

 

Още по темата

Въпреки че събра повечето гласове, Народната партия постигна най-лошия си резултат на парламентарни избори, а испанците показаха, че са били засегнати от рецесията и все още не усещат икономическото възстановяване.

Новата партия Подемос със своето послание против икономиите е на трето място, а либералната Сиудаданос – четвърта.

Резултатът е подобен на ситуацията в съседна Португалия, където консерваторите спечелиха изборите през октомври, но клетва положи правителство на социалистите, подкрепено от крайно леви партии.

Неочакваната подкрепа за Подемос, която в момента държи ключа към властта е поредният пример на нарастващата сила на популистките сили в Европа за сметка на традиционните дясноцентристки и левоценстристки партии.

 

Резултатите от изборите създават условия за започване на коалиционни преговори, които може да продължат известно време. Испанската конституция не поставя конкретен срок за формиране на правителство след изборите.

 

 

Подемос празнува историческа победа

Партията, която се обяви против икономиите в Испания, Подемос, излезе на трето място на парламентарните избори в страната на 20 декември 2015 и промени политическия пейзаж, съобщава Ройтерс.

Хиляди нейни поддръжници ликуваха в Мадрид.

„Никога повече Испания няма да бъде без народа си. Днес правим ново обещание, което защитава социалната справедливост и достойнството.

Демокрацията трябва да влезе в икономиката, без човешките права и достойнството да бъдат нарушавани. Днес все още чуваме безсмъртния глас на Салвадор Алиенде, на нашата история и народа, който я пише. Ние можем“, каза председателят на Подемос Пабло Иглесиас, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че спечели най-много гласове дясната Народна партия на премиера Мариано Рахой отбеляза най-лошия си резултат, социалистите запазиха второто място, но със значително по-малко места, а Подемос влезе за пръв път в парламента и стана трета сила в Испания.

 

Реакции

Силният резултат на Подемос накланя баланса на силите в ляво. Пет леви партии, водени от опозиционната Социалистическа партия и Подемос спечелиха 172 места.

„Този резултат потвърждава, че Испания влиза в епоха на политическа фрагментация“, каза анализаторът на Teneo Intelligence Антонио Баросо.

„Най-важният въпрос е дали ще има коалиция на партии срещу Рахой“.

Гръцкият премиер и лидер на Сириза Алексис Ципрас написа в Туитър, че в Испания икономиите са били политически победени.

Austerity has now been politically defeated in #Spain, as well. Parties seeking to serve society made a strong showing #20D

— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) December 21, 2015
fallback
Още от Свят
fallback