Рекордна подкрепа на британската петиция срещу Тръмп

Осбърн против забраната републиканецът да влиза в страната

11.12.2015 | 07:36
Рекордна подкрепа на британската петиция срещу Тръмп

Онлайн петиция за забрана на кандидата за президент на републиканската партия в САЩ да влиза във Великобритания събра рекорден брой поддръжници за три дни.

Документът бе публикуван на сайта на британския парламент и събра 500 000 подписи към 07:00 на 11 декември.

По закон парламентът разглежда петиции, събрали над 100 000 поддръжници, а правителството трябва да отговори на всички с над 10 000.

Седмица след терористичните актове в Париж на 13 ноември милиардерът Доналд Тръмп предложи да се създаде база данни с мюсюлманите в САЩ. След това поиска да се забрани влизането на мюсюлмани в САЩ, докато спецслужбите „не разберат какво става“.

По-късно Белият дом предложи на републиканците да изключат Доналд Тръмп от списъка с кандидати за номинацията на партията за президентските избори заради изказванията му за мюсюлманите.

 

Кабинетът против забраната

В Лондон снощи британският финансов министър Джордж Осбърн каза, че на фаворита на републиканците Доналд Тръмп не бива да се забранява да влиза в страната.

Тръмп каза, че има части на Лондон, където полицията не смее да влезе.

Лейбъристът Стивън Тимс попита Осбърн в парламента дали ще обърне внимание на Тръмп за „прекрасните отношения между мюсюлманските общности и полицията".

„Полицията върши прекрасно работата си и разбира се, има фантастични отношения с британските мюсюлмани, които имат съществен принос за нашата страна. Коментарите на Доналд Тръмп бяха отправени в лицето на основните принципи на САЩ.

Тези принципи са вдъхновение за толкова много хора в последните няколкостотин години. Най-добрият начин да се обори тази безсмислица е мащабен, демократичен дебат и да се обясни, че неговите възгледи не са приети“, каза Осбърн.

Осбърн отговаря на въпроса вместо британския премиер Дейвид Камерън, който е в Полша и Румъния.

 

Доналд Тръмп отмени визитата си в Израел

Кандидатът за номинацията на републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп отмени посещението си в Израел, съобщи Ройтерс.

Милиардерът трябваше да пътува на 28 декември за среща с премиера Бенямин Нетаняху.

Забележките на Тръмп срещу мюсюлманите обаче предизвикаха недоволство в Израел, където бяха издигнати гласове срещу визитата.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг обяви подкрепата си за еврейската общност в САЩ и по света с пост в социалната мрежа ден след като Тръмп се обяви за пълна забрана на мюсюлмани да влизат в страната.