Клинтън осъди изявлението на Тръмп срещу мюсюлманите

Реч на митинг в Салем, Ню Хемпшър

09.12.2015 | 05:13
Клинтън осъди изявлението на Тръмп срещу мюсюлманите

Хилъри Климнът, фаворит за номинацията на демократите за кандидат-президент на САЩ критикува президентския кандидат на републиканците Доналд Тръмп за предложението му да се забрани на САЩ да приема мюсюлмани, съобщи Ройтерс.

На среща с избиратели в Салем, Ню Хемпшър Клинтън каза:

„Последният му призив да се забрани на всички мюсюлмани да влизат в САЩ е обида. Това е срамна и опасна идея в момент, когато Америка трябва да прави всичко, което може, за да се пребори с опасната Ислямска държава и други радикални джихадисти.

Тя добави, че за да бъдат победени джихадистите „трябва да работим с мюсюлманите в нашата страна и по цял свят“.

В понеделник Тръмп предложи да се забрани на мюсюлманите, включително бъдещи имигранти, студенти, туристи и други посетители да влизат в САЩ след стрелбата в Сан Бернардино, Калифорния.

Това бе най-острата реакция на кандидат за президент след кръвопролитното нападение над общинския център.

Тръмп получи крити от всички страни

Мюсюлмани от Калифорния отхвърлиха идеята на републиканския кандидат и нарекоха думите му недемократични и опасни.

„Той може да говори каквото си иска, но не може да го направи закон ей така.

Ислямът учи на добро, а това, което стана в Сан Бернардино не е ислям. Това е Ислямска държава.

Всеки знае какво е ИДИЛ и каква целта й“, каза Ехад, жител на Анахейм, имигрант от палестинските територии, цитиран от Ройтерс.

Белият дом призова републиканците да заявят, че не подкрепят Тръмп, който в момента е фаворит за номинацията на партията за президентските избори през ноември 2016. Секретарят по вътрешна сигурност Джех Джонсън каза, че коментарите му могат да застрашат сигурността на САЩ.

Кметът на Филаделфия Майкъл Нътър /Демократическа партия/ каза, че Тръмп не е добре дошъл в неговия град, съобщи philly.com. Нътър оцени изявлението като "взето от книжките на Хитлер". Той е "**hole", каза Нътър.

 

 

Друг кандидат на номинацията на републиканците за президентската кампания, Джеб Буш каза, че "предложенията на Тръмп не са сериозни".

Идеята на Тръмп не бе приета добре по света. Премиерите на Франция и Великобритания, външният министър на Канада, ООН и мюсюлмани в Азия осъдиха думите на Доналд Тръмп.

Кои са водачите на републиканци и демократи

Донълд Тръмп не само продължава да води сред кандидатите на републиканците за президентска номинация според проучване на USA TODAY/Suffolk University. Мнозинството негови поддръжници казват, че ще гласуват за него, дори ако изгуби номинацията и се кандидатира като независим кандидат.

Националното проучване, направено от сряда до неделя посочва трима кандидати на републиканците: милиардерът Донълд Тръмп, тексаският сенатор Тед Круз и сенаторът от Флорида Марко Рубио като единствените сериозни претенденти.

Сред демократите бившият държавен секретар Хилъри Клинтън увеличи преднината си пред сенатора от Върмонт Бърни Сандърс на близо 2:1 – 56%-29%.