fallback

Великобритания: Операцията в Сирия ще бъде дълга

Британския министър на отбраната посети авиобазата „Акторири“

05.12.2015 | 14:59 Автор: Мария Аладжова

Терористичната групировка ДАЕШ е нов вид враг, с който няма да бъдат водени преговори. Това заяви британският министър на отбраната Майкъл Фалън, цитиран от РИА Новости.

Напомняме, че преди старта на дебатите за военната офанзива на Великобритания в Сирия, премиерът Камерън предложи терористичната групировка да се назовава с термина ДАЕШ, а не „Ислямска държава“, тъй като по негови думи "този култ към смъртта не представлява нито истинския ислям, нито е държава".

Фалън посети британската авиобаза „Акторири“ на остров Кипър, откъдето осъществяват ударите си британските ВВС.

„ДАЕШ са враг от нов вид. Ние не можем да водим преговори с тях, защото сме изправени пред опасностите на този смъртоносен култ. Кампанията срещу тях няма да е бърза и лесна. Те не са отворени за преговори“, каза министърът. 

На 2 декември след 10-часов дебат британският парламент гласува в полза на започване на военна офанзива срещу джихадистката групировка. В нощта на 3 декември бяха нанесени първите удари върху целите на ДАЕШ в Сирия. От 2014 година насам страната провежда военни операции срещу групировката в Ирак, в рамките на международна коалиция.

fallback
Още от Свят
fallback