Великобритания започна първата въздушна атака в Сирия

Британският парламент разреши удари срещу ДАЕШ

03.12.2015 | 06:25
Великобритания започна първата въздушна атака в Сирия

Британският парламент подкрепи с голямо мнозинство въздушните удари срещу Ислямска държава в Сирия. Вотът бе подкрепен от 397 гласа ЗА срещу 223 ПРОТИВ.

Мнозинството от 174 гласа показва, че много лейбъристки депутати са се присъединили към гласовете на консерваторите на премиера Дейвид Камерън.

Изтребители Торнадо на кралските ВВС извършиха първата си въздушна атака срещу позиции на Ислямска държава в Сирия, потвърди Министерството на отбраната на Великобритания, съобщи ВВС.

Бомбардировките започнаха часове след като парламентът даде разрешение за ударите след 10-часов дебат.

Четири самолета Торнадо от базата Акротири в Кипър излетяха малко след вота.

Говорител на Министерството на отбраната каза, че всички са се върнали след „първата офанзивна операция над Сирия и са извършили удари“.

Два от четирите самолета Торнадо пристигнаха в Кипър три часа след напускане на базата, кацайки малко след 05:00 българско време на 4 декември.

 

Днес /3 декември/ британският премиер Дейвид Камерън се очаква да пристигне в България.

 

В речта си пред британския парламент вчера Камерън предложи терористите да бъдат наричани с арабското име на организацията на ислямска държава, ДАЕШ. Той обясни, че по този начин се отрича връзката на организацията с исляма и държавността.

"Вярвам, че Парламентът взе правилното решение, за да защити Обединеното кралство - военните действия в Сирия са част от по-широка стратегия", написа Камерън в Туитър.

 

14 дни след атентатите в Париж /на 13 ноември/ се създаде коалицията анти-ДАЕШ. САЩ обявиха намерението си да пратят допълнителни спецчасти в Близкия изток и поискаха НАТО да „засили“ подкрепата си за коалицията в Сирия и Ирак.

Още по темата

Германия влезе в международната коалиция заедно с Франция, както обеща канцлерът Ангела Меркел след нападенията в Париж. В понеделник, 30 ноември Съветът на министрите одобри изпращането на шест разузнавателни самолета, самолети-танкери, фрегата и войници, чиято численост може да достигне 1200 души, съобщава АФП.

Решението трябва да бъде подкрепено в петък с решение на Бундестага, където коалицията на Меркел има широко мнозинство.

/Корица: Министерство на отбраната на Великобритания, туитър/