fallback

Турция е против участието на Башар Асад в следващите президентски избори

Кремъл се противопостави

18.11.2015 | 12:02 Автор: Мария Аладжова

Министърът на външните работи на Турция Феридун Синирлиоглу заяви, че на проведената във Виена среща за сирийския въпрос е достигнат широк консенсус по неучастието на президента Башар Асад в следващите президентси избори в страната, предаде РИА Новости.  

Втората среща на лидерите относно войната в Сирия се състоя на 14 ноември във Виена и беше посветена на търсенето варианти за решаване на конфликта. Участие в преговорите взеха представители на Русия, САЩ, ООН на Франция, Великобритания, Германия, Саудитска Арабия, Турция, Иран и други регионални играчи, както и представители на ЕС, Лигата на арабските държави и Организацията на ислямското сътрудничество.

Участниците в срещата решиха, че преговорите на сирийското правителство и опозицията трябва да се състоят не по-късно от 1 януари 2016 година, а в течение на 18 месеца в републиката трябва да минат и изборите по новата конституция. 

"На 1 януари ще се състои среща между поддръжниците на режима на Асад и опизиционните групи, с което ще започне процесът под ръководството на международното съобщество, включващо в себе си и ООН. Целта на този процес е създаването на преходно правителство до 30 юни, в което ще бъдат представени всички заинтересовани страни. В течение на 6 месеца ще бъдат разглеждани въпросите, отнасящи се до политическото бъдеще на Асад. В този план съществуват много различни мнения. Въпреки това мнозинството се обединява около мнението, че ако Асад остане на власт, тогава установяването на мира в Сирия ще бъде невъзможно", заяви Синирлиоглу в интервю за агенция Anadolu.

В коментара си относно руската позиция по въпрос външният министър посочи, че не е била отчетена "негативна реакция от руската страна".

"Към политическия процес се включиха също Русия и Иран. На всички е ясно кой подкрепя различно мнение. Накрая обаче превес ще има мнението на множеството на тях (на Русия - бел. ред.) това име ясно. А общото мнение гласи, че Асад не трябва да се включва в следващите избори. Всички пълномощия ще бъдат прехвърлени на новото правителство. По този начин се внася яснота по въпроса за политическото бъдеще на Асад. Този въпрос ще престане да бъде политически и ще стане личен въпрос за Асад", добави още турският министър.

В навечерието на изказването на Синирлиоглу прессекретарят на Русия Дмитрий Песков отново напомни за позицията на Русия, съгласно която бъдещето на Асад и ръководството на Сирия може да определя единствено сирийският народ, съобщава още РИА Новости.

fallback
Още от Свят
fallback