Путин: опозицията в Сирия е готова за борба с ИДИЛ с руска въздушна подкрепа

Реч пред журналисти на Г20

16.11.2015 | 20:00
Путин: опозицията в Сирия е готова за борба с ИДИЛ с руска въздушна подкрепа

Част от въоръжената сирийска опозиция смята, че възможно да започне активни бойни действия срещу терористичните организации, главно срещу ИДИЛ при въздушна подкрепа от Русия, каза президентът Владимир Путин, цитиран от РИА Новости. Той  каза, че Русия е готова да окаже тази подкрепа.

Путин каза, че е установен контакт с „непримиримата“ сирийска опозиция, която е готова „да започне антитерористични действия срещу ИДИЛ при условие да има руска поддръжка по въздуха“.

В речта си пред журналистите във втория ден от срещата на Г20 в Анталия Путин каза, че „може да потвърди, че на бойното поле е установен контакт не с всички, с т.нар. непримирима сирийска опозиция, която сама е поискала“ Русия да не нанася удари по позиции, които контролира.

Руският президент каза, че ще спази това обещание.

„Още повече, тази част на въоръжената сирийска опозиция смята, че е възможно да започне активни бойни действия срещу терористични организации, главно срещу ИДИЛ“.

Тогава армията на Асад от една страна и опозицията – от друга, ще се борят с общия враг.

Владимир Путин, президент на Русия пред Г20:

"Всички разбираме, че каналите за финансиране на терористи трябва да бъдат прекъснати. Имаме информация за каналите за финансиране на ИДИЛ от отделни лица и цели държави. Средствата за терористите идват от 40 страни, някои от тях членове на Г20.

Ние никога не сме искали лоши отношения със Запада. Ако нашите партньори мислят, че е дошло време за промяна, че е време да обединим сили, ние ще го приемем. Никога не сме били против съвместната работа“.