fallback

Льо Дриан: Франция продължава ударите по ИДИЛ

Интервю за TF1 на министъра на отбраната на Франция

18.11.2015 | 05:39

Франция продължава въздушните удари срещу ИДИЛ в Сирия в отговор на атентатите в Париж, съобщи министърът на отбраната Жан-Ив Льо Дриан в интервю за TF1 във вторник вечерта. Льо Дриан каза, че 10 френски самолета бомбардират района около Рака, център на активността на Ислямска държава в Сирия.

„Всичко, свързано с ИДИЛ е цел на ударите“, каза Льо Дриан.

Става дума за безпрецедентни по брой самолети въздушни удари от началото на френската военновъздушна операция през септември. Преди атентатите са били изпращани само по 2-3 изтребителя.

„Утре /сряда, бел.ред./ самолетоносачът Шарл дьо Гол ще тръгне за източната част на Средиземно море, за да продължи ударите по обекти около Рака, тренировъчен център на чуждестранните наемници. Точно там трябва да се целим“.

Френският военен министър се поздрави за позицията на президента на Русия, която също бомбардира усилено терористите и поиска нейните части да работят „с френските съюзници“, съобщава TF1, цитирайки Льо Дриан.

„Русия се размърда. Наблюдавам, че Русия действа, защото днес дори руски крилати ракети удариха Рака“, каза той.

„Може би широката коалиция е възможна, защото тя се променя“, каза министърът, имайки предвид международната коалиция срещу Ислямска държава, която президентът Франсоа Оланд предложи да се организира с Русия и САЩ.

 

Русия и Франция в коалицията?

Русия смекчава позицията за при защитата на Асад, след като разбра, че армията му не е способна да задържи зони, разчистени от руските ВВС, казаха неназовани френски официални представители, цитирани от Bloomberg.

В Париж държавният секретар на САЩ Джон Кери подкрепи позицията, че примирие в Сирия може да има до седмици. Президентът Обама описа Русия като „конструктивен партньор“ в преговорите със Сирия в последните седмици.

САЩ не сътрудничат с Русия, защото военните й усилия в Сирия са главно в подкрепа на Асад, въпреки че има признаци на промяна, каза говорителят на Държавния департамент Питър Кук пред репортери в Пентагона във вторник, цитиран от Bloomberg.

„Новите въздушни удари явно са целели контролирани от ИДИЛ зони“, каза Кук. „Това е добре“.

 

/Снимка: Жан-Ив Льо Дриан в интервю за TF1, 17 ноември 2015/

fallback
Още от Свят
fallback