Ще промени ли Париж стратегията на Обама?

Светът е затаил дъх в очакване на действията на САЩ

16.11.2015 | 17:47 Редактор: Мария Аладжова
Ще промени ли Париж стратегията на Обама?

Би било пресилено да се каже, че Обама е роптал срещу въвличането му в борбата срещу ИДИЛ, но все пак политиката на кабинета му и дори езикът на тялото по време на официални международни срещи загатват, че американският държавен глава подхожда с изключителна предпазливост към проблема и с неохота към онези, които искат да спрат радикалната групировка.

Това, за което се питат всички във Вашингтон през последните 48 часа, е дали Обама ще направи решителна заявка за участие в започналата вече война с "Ислямска държава".

Хронологията 

Август 2014 година - Барак Обама заявява, че американското правителство все още не е изработило стратегия за справяне с "Ислямска държава". Съобщението за такава стратегия идва няколко седмици по-късно, а главната цел е да се намали влиянието на групировката, след което да бъде напълно унищожена. 

Стратегията обаче така и не се прилага, а вместо нея САЩ залага на друг подход - да бъдат обучени опозиционни групировки, които да се противопоставят на ИДИЛ. Този ход обаче се оказва изключително неуспешен. 

Главнокомандващият на Централното военно командване на САЩ, генерал Лойд Остин, се изправя пред Комисията на конгреса и съобщава, че резултатът от военната програма за 500 млн. долара са "четири или пет сирийски войници, останали в боя срещу ИДИЛ". Следващата стъпка е изпращането на 50 специални отряда, които да помогнат на останалите сирийските войници.

Февруари 2015 година - Обама призовава хората да не преувеличават възможностите на ИДИЛ, придавайки ѝ по този начин излишно голямо значение. Той отхвърля възможността за потенциална заплаха за САЩ. Както отбелязва редакторът на BBC News North America Джон Сопел, членовете на американската рок банда The Eagles of Death Metal не биха се съгласили с това твърдение, имайки предвид, че се оказаха в центъра на една от кървавите атаки на "Ислямска държава" в Париж. Атентатите от 13 ноември са своебразно послание на групировката, че нейното влияние се разпростира далеч отвъд Сирия и Ирак.

Още по темата

Терористите са планирали няколко едновременни атаки в различни части на града, което е ясен индикатор, че "правилата на играта" са сменени. 

Два сценария

Джон Сопел се позовава на източници от коридорите на администрацията на Вашингтон, когато казва, че съществуват два изхода от създалата се ситуация.

Първият е Обама да бъде подложен на още по-голям натиск, за да докаже, че е сериозно намерен да победи групировката - от една страна имаме действията на Франция, която започна мащабни военни операции срещу ИДИЛ, а от другата страна е Путин, който няма да остави случаят с разбилия се над Синай самолет без отговор. Осъществяването на този сценарий означава Обама да предприеме сухопътни военни операции в столицата на ИДИЛ - сирийския град Рака. При това положение няма да бъдат изключени и съвместни действия с кюрдските сили пешмерга.

Вторият сценарий е Обама да продължи с настоящата си политика без драматични изменения в стратегията на правителството му. Според политическите анализатори този сценарий е по-вероятен.

Едно обаче е сигурно - светът ще наблюдава с повишено внимание действията на Обама през следващите няколко дни. 

/Източник: "Will Paris force Obama to change tack?", Jon Sopel, BBC News/