Обама и Ердоган обсъдиха следващата фаза в борбата срещу Ислямска държава

Турският президент определи американския си колега като „ценен приятел”

15.11.2015 | 17:23 Редактор: Мариета Иванова
Обама и Ердоган обсъдиха следващата фаза в борбата срещу Ислямска държава

Президентите на Турция и САЩ обсъдиха следващата фаза в общата борба срещу Ислямска държава в Ирак и Леванта по време на едночасова среща преди разговорите в рамките на G-20, предава  Hurriyetdailynews.com.

„Ние се сблъскваме с колективни усилия, които са обвързани в тероризъм,” коментира Ердоган, отбелязвайки извършените от ИДИЛ атаки в различни части по света и конкретно в Суруч, Диарбекир, Анкара и преди дни в Париж. – „Този акт на терор не е само срещу хората във Франция, но и срещу всички хора по света”, коментира той.

 „Имах възможността да обсъдя борбата, която провеждаме срещу ИДИЛ, на следващ етап в Сирия с г-н Обама. Имахме също така възможността да преценим стъпките, които ще продължим да правим по отношение на усилията ни в (антитерористичната) коалиция. Като стратегически партньори ние ще продължим да показваме солидарност  с разбиране за работата за световния мир”.

 Ердоган определи Обама като „ценен приятел”, отбелязва още Hurriyetdailynews.

Още по темата

“Както беше вярно за ужасните атентати в Анкара, така убийствата на невинни хора въз основа на изкривена идеология, е атака не само срещу Франция, не само срещу Турция, но е атака срещу цивилизования свят,” заяви на свой ред Обама, допълвайки, че Турция е „силен партньор” във водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак.
 
По думите му дискусията днес е била много полезна за продължаването на общата работа заедно срещу терористичната групировка в Сирия.

Снимка: @G20Turkey2015