Хърватия провежда първите си парламентарни избори като член на ЕС

Управляващите социалисти срещу коонсервативната опоззиция

08.11.2015 | 11:37
Хърватия провежда първите си парламентарни избори като член на ЕС

Хърватската управляваща левоцентристка коалиция е изправена пред сериозно предизвикателство от консервативната опозиция в първите парламентарни избори след влизането в ЕС през 2013, съобщава АП.

Резултатът от избора в неделя, 8 ноември може да промени притока на десетки хиляди мигранти през границата, ако консерваторите се върнат на власт и приложат строгите мерки против даване на убежище.

Още по темата

Нито консерваторите, водени от бившия шеф на разузнаването Томислав Карамарко, нито центристката коалиция, водена от досегашния премиер Зоран Миланович се очаква да спечелят абсолютно мнозинство. Съставянето на а ново правителство ще зависи от няколко малки партии, които се очаква да влязат в 151-местния парламент.

Хърватия, с население от 4,2 млн души бе изправена пред вълна от бежанци, месеци след като излезе от 6-годишна рецесия.

Очаквани са близки резултати

Сондажите предвиждат близки резултати за социалдемократите на Зоран Миланович и консервативната ХДС на Караматко.

Социалдемократите, на власт през 2011 са обвинявани в провал на реформата за създаване на по-ефективен публичен сектор и подобряване на бизнес климата. Блокът, който прави кампанията си под лозунга „Хърватия расте“ спечели известна подкрепа на фона на слабия икономически растеж и въвеждането на популистки мерки като закона, с който кредитите в швейцарски франкове се конвертират в евро в помощ на закъсали длъжници.

Битката за Хърватия

ХДС е партията, доминирала хърватската политика след като бившата югославска република обяви независимост през 1991, съобщава АФП.

56-годишният бивш ръководител от службите Владислав Караматко спечели води предизборна кампания с висока патриотична риторика и възхвали към основателя на партията и „баща на нацията“ Франьо Туджман.

„Това е битката за Хърватия“, обяви Караматко пред 15-хиляден митинг в четвъртък, обявявайки конкурентите си-социалисти във връзки с комунистическите среди на бивша Югославия и за противници на независимостта.

Правителството на Хърватия нееднократно обвинява опозицията в корупция.

„Хората са преди всичко разтревожени за икономиката.. но никоя от двете партии не дава реални отговори на важните въпроси“, каза политологът Давор Генеро, цитиран от АФП.

Избирателните секции отвориха в 07:00 местно време и затварят 12 часа по-късно. 3,8 млн души имат право да гласуват в изборите в Хърватия.

/Снимка: знамената на Хърватия и ЕС на площада в Стария град в Дубровник, 13 юли 2015. Снимка: С.Грозева/bgonair/