Продължават протестите срещу корупцията в Румъния

Недоволните са поставили конкретни искания към президента

07.11.2015 | 10:13 Редактор: Ирина Георгиева
Продължават протестите срещу корупцията в Румъния

Румъния се справя по-добре с корупцията от България, защото вкара в затвора висши политици, заяви румънският експерт Николае-Кристиян Шурубару, който преподава политически науки в университета в Единбург за БНР.

"В Румъния имаме високопоставени политици, служители на институциите и изобщо публични фигури, срещу които имаше отправени обвинения и част от които влязоха в затвора. В България няма такива случаи и това е голямата разлика между двете страни. Смятам, че е много тревожно, защото е ясно, че нашите две държави имат еднакви проблеми по отношение на корупцията." - обясни Шурубару, цитиран от БНР.

Протестите, довели до свалянето на правителството на Виктор Понта, могат да се сравнят с тези в България от 2013г. - срещу правителството на Пламен Орешарски, смята експертът.

В демонстрациите в Букурещ и други големи румънски градове на 6 ноември вечерта участваха около 15 000 души. Те изразиха гнева си корумпираната, според тях, политическа класа, седмица след пожара в дискотека, в който загинаха 32 души, предаде France presse.

На 6 ноември протестиращите връчиха на президента петиция с множество искания за промени в политическия и икономическия живот на Румъния. Сред исканията са: да бъде намален броят на депутатите до 300 души от сегашните близо 800; да отпадне имунитетът на парламентаристите; случаите на корупция сред политиците да минават по бързо прозиводство; при доказан случай на корупция за политик, да му бъде отнето пожизнено правото да заема публична длъжност, цитирано от БНР.