fallback

Изненадваща среща Китай-Тайван в събота

04.11.2015 | 11:43

Китайският президент Си Дзинпин ще разговаря с тайванската си колежка в събота в първа среща на двамата лидери от края на гражданската война в Китай през 1949, съвпадаща с повишаването на антикитайските настроения в Тайван, съобщава Ройтерс.

И двете страни казаха, че лидерите им ще говорят за връзките между тях на неочаквана среща в Сингапур, седмици преди изборите през януари, на които прокитайската Националистическа партия /Куоминтанг/ вероятно ще изгуби от опозиционната Демократична прогресивна партия, традиционно бореща се за независимост от Китай.

Президентът на Тайван, който ще се оттегли догодина заради ограничения в броя мандати, направи икономическите връзки с Китай свой приоритет откакто дойде на власт през 2008. Подписа важни бизнес и туристически договори, но не постигна напредък по политическите различия.

Президентската кандидатка на Демократичната прогресивна партия каза, че съобщението за срещата е било неочаквано.

"Убеден съм, че хората в страната като мен са били силно изненадани", каза тя пред репортери, цитирана от Ройтерс.

В сряда пред парламента в Тайван се събра малка група протестиращи.

"Всяка среща на лидерите на Китай и Тайван ще бъде деликатна, но предстоящите тайвански избори добавят политически рискове за двете страни", каза Джон Чориачи, преподавател в университета в Мичиган.

fallback
Още от Свят
fallback