Забраната за две деца в Китай е все още в сила

Китайските власти предупредиха, че семействата са длъжни да спазват забраната до март 2016 година

02.11.2015 | 12:40 Редактор: Мария Аладжова
Забраната за две деца в Китай е все още в сила

Властта в Китай предупреди двойките да спазват действащия в момента закон за едното дете, докато промяната в законодателството не бъде официално въведена през март 2016 г., предаде BBC. На 29 ноември китайското правителство обяви, че ще облекчи ограничението в страната, според което семействата нямат право на повече от едно дете.

Като основна причина за премахване на забраната беше посочено застаряващото население на Китай, както и бързо нарастващата популация на страната, която до този момент е най-многобройната в света. С реформата се цели и подобрение на икономическата ситуация.

Забраната все още е в сила

Властите в Китай дебело подчертаха, че семействата са длъжни да спазват забраната до март 2016 година. Това стана ясно след изявление на местен представител на властта, който обяви, че понастоящем бременните с второ дете жени няма да бъдат наказвани. От китайския Национален комитет по здравеопазването и семейното планиране веднага опровергаха информацията с аргумента, че решението не е влязло официално в сила.

„Политиката за второто дете трябва да бъде прилагана съгласно закона“, заявиха от комитета и допълниха, че съществуващите до този момент наказания продължават да бъдат валидни.

Според изчисления на правителството, около 90 млн. двойки ще се възползват от падането на забраната. Много вероятно е обаче голяма част да не го направи, тъй като семействата с едно дете са се превърнали в социална норма в Китай.

През 2013 г. се случи първата промяна в закона, гласяща, че ако единият родител е бил само дете, то семейството има право на две рожби. Според някои политиката на Китай е довела до масови аборти, тайни бременности и дори убийства на деца. Като последствие е посочен и дисбалансът в съотношението между половете.