fallback

Изборите в Турция, проведени при ограничена медийна свобода

Това гласи доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

02.11.2015 | 16:53 Автор: Мария Аладжова

Часове след победата на Партията на справедливостта и развитието, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) публикува доклад, в който е посочено, че извънредните парламентарни избори в страната са се провели при ограничена медийна свобода. Докладът е публикуван на сайта на ОССЕ. Целта на организацията е да проследи дали изборите в Турция са се провели съобразно демократичните закони и принципи.

От предварителните заключения става ясно, че по време на предизборната кампания са регистрирани многобройни случаи на насилие над представители на политически партии, особено в югоизточната част на страната. Отново по данни на доклада, в последните месеци е имало случаи на закриване на медии и спиране на журналистически разследвания.

Въпреки че турските граждани можеха да избират между ясно разграничими и силни политически алтернативи в тези силно поляризирани избори, рязко намалената възможност за избор на разнородни медийни източници и ограничаването на свободата на изразяване като цяло, оказаха влияние на процеса и са причина за сериозни тревоги, заяви специалният координатор на мисията на ОССЕ в Турция Игнасио Санчес Амор, цитиран от Агенция „Фокус“.

Партията на Ердоган събра 49% от избирателните гласове и ще бъде представлявана от 316 депутати в турския парламент. Възможно е да се стигне до еднопартийна система на управление в страната.

През последните години Турция отнесе критики от ЕС, заради политиката си, ограничаваща свободата на словото, както и заради използването на твърда полицейска сила при протести и демонстрации.

fallback
Още от Свят
fallback