fallback

Турция: партията на Ердоган води на изборите

Силна охрана, масово участие

01.11.2015 | 18:14

Ислямо-консервативната партия на президента Реджеп Тайип Ердоган води на парламентарните избори на 1 ноември 2015, съобщава АФП. Първите резултати от ключовия вот в неделя показват, че Партията на справедливостта печели според първите данни, оповестени от местни информационни агенции.

На база на 42% преброени бюлетини Партията на справедливостта получава 52% съобщават NTV и CNN Turk, без да е възможно да се потвърди със сигурност дали ще има абсолютно мнозинство в парламента, изгубено преди пет месеца.

 

Още по темата

Силна охрана, масово участие

Избирателите Диарбекир гласуваха при засилени мерки за охрана, съобщава Ройтерс. В града присъстваха спецчасти, някои от които с маски и оръжие. През юни избирателите в ЮИ част на страната допринесоха за най-големия провал на партията на Ердоган, изпращайки за пръв път в парламента про-кюрдската Народно- демократическа партия.

Примирието с кюрдските бойци бе прекратено през юни /и след това, на 10 октомври ПКК сложи оръжие/, войната в съседна Сирия се разрасна и Турция, член на НАТО, бе разтърсена от два атентата, приписвани на Ислямска държава, при което загинаха 130 души.

 

Турция се нуждае от стабилност

Инвеститорите и западните съюзници се надяват вотът да помогне за възстановяване на стабилността и доверието в икономиката за 800 млрд долара на Турция, което ще позволи на Анкара да играе по-ефективна роля в управлението на потока бежанци от съседните военни зони през нейна територия за Европа и ще помогне в битката срещу Ислямска държава.

Президентът Ердоган каза, че изборите са от ключово значение за стабилността в Турция.

„Очевидно е на днешните избори колко полезна е стабилността за нацията ни и днес нашите съграждани ще направят избора си на тази основа“, каза Ердоган пред репортери след като гласува в предградието Чамлък на азиатския бряг в Истанбул, цитиран от Ройтерс.

 

LIVE: #TurkeyElections: Click to see live results from our interactive map https://t.co/cEpruCT9KL pic.twitter.com/S7sHsV0NXU

— Hurriyet Daily News (@HDNER) November 1, 2015
fallback
Още от Свят
fallback