fallback

САЩ заделят още около 100 млн. долара за сирийската опозиция

С решението отпуснатите от САЩ пари за опозицията на Асад стават около 500 млн. долара

31.10.2015 | 17:26 Автор: Мариета Иванова

Администрацията на САЩ взе решение да разпредели още почти 100 млн. долара по програми в помощ на сирийската опозиция. Това е обявил в столицата на Бахрейн Манамa първият заместник-държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен, предава ТАСС.

С решението, поетият от САЩ ангажимент да помага на сирийската опозиция от 2012 досега достига размер от 500 млн. долара, отбелязва ТАСС.

Всичките тези средства имат за цел да гарантират, че силите, противостоящи на настоящото правителство в Дамаск, ще създадат възможност за работа на държавните структури в окупираните територии в Сирия, поясняват от външнополитическото ведомство на САЩ.

По негова информация американската помощ „подкрепя местните и провинциални съвети”, създадени от опозицията в Сирия в контролираните от нея райони, както и „активисти на гражданското общество, спасителни служби”. Сред другите цели на средствата са да продължи работата на училищата, „възстановяване на инфраструктурата” и комуналните услуги, работата на „независими средства за масова информация”.

Решението идва на фона на новината от 30 октомври, че следващия месец САЩ ще изпратят екип от специални военни части в Северна Сирия, чиято основна цел ще е съдействие, обучение и съветват опозиционните сили в борбата им срещу Ислямска държава, предаде Reuters.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback