ООН: Дамаск и опозицията трябва да сложат край на конфликта

Бан Ки-мун призова да бъде направено всичко необходимо за максимално възползване от споразумението във Виена

01.11.2015 | 12:39 Редактор: Мариета Иванова
ООН: Дамаск и опозицията трябва да сложат край на конфликта

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Дамаск и опозицията да се възползват от възможността, която откриват преговорите във Виена, и да сложат край на конфликта в Сирия, предава ТАСС, позовавайки се на разпространена от пресслужбата на организацията информация.

 „Страданията на сирийския народ продължават много дълго. Генералният секретар решително призовава сирийското правителство и опозицията да направят всичко необходимо, за да се възползват от възможността, която открива споразумението във Виена, и да сложат край на сирийската криза,” отбелязват от пресслужбата.

 Бан Ки-мун изразява надежда и че отчетените различия между страните в скоро време ще бъдат намалени.

ТАСС припомня, че на 29 октомври във Виена се проведоха консултации с участието на ръководителите на външнополитическите ведомства на Русия, САЩ, Турция и Саудитска Арабия. На следващия ден в австрийската столица беше проведена конференция с участието на представители от 19 страни, в това число Иран, Обединените арабски емирства, Катар, Германия, Франция, Египет и Ирак. В преговорите се включиха и специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура и върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

В хода на преговорите е било прието споразумение от 9 точки, които обхващат параметри от политическото решаване на конфликта в Сирия при запазване на органите на властта и уважение на независимостта на страната. В документа се подчертава и необходимостта от ликвидиране на терористичната заплаха.  

На съвместна пресконференция след разговорите държавният секретар на САЩ и министърът на външните работи на Русия – Джон Кери и Сергей Лавров, подчертаха, че са се разбрали за съществуващите разногласия между страните по отношение на ролята на президента на Сирия Башар Асад