Пилот почина по време на полет на American Airlines между Финикс и Бостън

Помощник-пилотът е приземил самолета безопасно

06.10.2015 | 12:10 Редактор: Ирина Георгиева
Пилот почина по време на полет на American Airlines между Финикс и Бостън

Медицинските спешни случаи са редки, а понякога и безпрецедентни по време на търговски полет, пише CNN. Далеч по-редки са и инцидентите, които включват пилота на самолета - или когато той умира.

Това се случи на 5 октомври по време на полет на American Airlines между Финикс и Бостън.

Капитан Майкъл Джонстън на 57-години е пилотирал самолета, когато му е прилошало. Помощник-пилотът е приземил самолета  безопасно.

От екипажа са "предприели незабавни грижи за Майк, както и за пътниците", заяви главният изпълнителен директор на авиокомпанията Дъг Паркър в изявление, изпратено до служителите.

"Не можем да бъдем по-горди от колективните усилия на екипажа по време на изключително труден момент." - допълва Паркър.

Аутопсията и предварителните токсикологични тестове "показват, че смъртта е в резултат на естествени болести" - допълни патологът от Ню Йорк.

Съпругата на Джонстън заяви пред CNN, че мъжът й е имал двоен байпас, поставен през 2006г. Според нея той е починал от сърдечен удар.

"Каквото и да се е случило в пилотската кабина, никой от нас не разбра." - коментира един от пътниците Франк Касиола. 

Касиола е един от 147-те пътници и пет- членен екипаж на борда на полет 550, който е излетял около полунощ от югозапад към североизток. Полетът е бил отклонен към Сиракуза - северната част на щата Ню Йорк, когато на пилота му е прилошало.

"Медицински спешен случай, капитанът е извън строя." - съобщили от пилотската кабина на ръководителя на полетите. "Искаме разрешение за кацане на пистата."

Пътниците на борда разбрали, че нещо не е наред, когато "треперещ" женски глас съобщил на интеркома, че нещо се е случило с пилота.

След изнасянето на тялото полетът към Бостън продължил с пет часа закъснение. 

/Снимка: Facebook, American Airlines/