fallback

Двама полицаи бяха убити при атентат в Египет

Бомбата избухнала на път на Синайския полуостров

26.09.2015 | 16:17

Двама египетски полицаи бяха убити на 26 септември 2015 на пътя в Синай при атентат, отговорността на който пое местен клон на Ислямска държава, съобщи АФП, цитирайки министерството на вътрешните работи.

В съобщението се уточнява, че 16 полицаи са били ранени при експлозията на бомба, поставена на край пътя, по който минал полицейски конвой в северната част на Синайския полуостров. Синай е главна сцена на боевете между джихадистите и египетската армия.

Местният клон на Ислямска държава в Египет пое отговорността за атентата със съобщение в Туитър. В него се уточнява, че бомбата избухнала при опит на полицията да издигне преграждения.

Северната част на Синай е бастион на групировката „Провинция Синай“, преди наричана Ансар Беит Ал-Махнес, която се прекръсти, за да подчертае връзката си с „халифата“. Самопровъзгласилият се халифат бе обявен от Ислямска държава в Ирак и Сирия.

След свалянето от власт на президента на Египет Мохамед Морси от армията през юли 2013 стотици полицаи и войници бяха убити при нападения на джихадистите.

fallback
Още от Свят
fallback