Путин: Идеологията на ИД е построена върху лъжи и изопачаване на исляма

Терористите от Близкия изток „компрометират великата световна религия”, коментира той

23.09.2015 | 14:53 Редактор: Мариета Иванова
Путин: Идеологията на ИД е построена върху лъжи и изопачаване на исляма

Работата по противодействие на фундаментализма е особено важна в условията, когато терористичната групировка „Ислямска държава”, изопачаваща исляма, се опитва да вербува привърженици в Русия. Това мнение е изразил президентът на Русия Владимир Путин по време на церемония по откриване на джамия в Москва, предава ТАСС.

 „Работата по това направление-на противодействие на фундаментализма, е особено важна днес, когато се правят опити за цинично експлоатиране на религиозните чувства за политически цели,” коментира руският държавен глава.

Като пример той посочи Близкия изток, където терористите от Ислямска държава „компрометират велика световна религия, компрометират исляма, сеят ненавист, убиват деца, в това число и свещенослужители, варварски унищожават паметници на световната култура”.

„Тяхната идеология е построена на лъжи, на откровено изопачаване на исляма. Те се опитват да вербуват и привърженици от нашата страна”, отбеляза Путин, подчертавайки, че мюсюлманските лидери в Русия мъжествено и без страх се противопоставят на тази екстремистка пропаганда чрез своя авторитет.

„Искам да изразя огромно уважение към тези хора”, подчерта още президентът на Русия.
По думите му е „важно мюсюлманските младежи да се възпитават на традиционните ислямски ценности, за да предотвратят налагане на чужди за нас светогледи, които нямат нищо общо с истинския ислям”.