fallback

Каква е реакцията на Европа към кризата с бежанците

Сони Капур, управляващ директор Re-Define

14.09.2015 | 15:24

Сони Капур, управляващ директор Re-Define прави оценка на европейската реакция на кризата с бежанците. Сони Капур разговаря с Франсин Лакуа в студиото на Bloomberg TV в Лондон на 14 септември 2015.

 

Говорихме за Китай, за бежанската криза и за Корбин. Кое според вас е най-важното?

Ситуацията с бежанците. Защото европейската реакция досега бе напълно неадекватна, силно политически натоварена и много поляризирана. Особено това, което чуваме от някои от източноевропейските страни. Знам, че това се критикува в пресата, но сякаш ни напомня отново за реакциите, в които Европа силно сгреши.

Тонът стана още по-силно поляризиран. Трудно е да видим решение, което да не засяга цяла Европа.

Като имаме предвид поляризацията в страните и много лошото състояние на дебата във Великобритания, трудно е да разберем как ще се намери вярно решение за Европа.

 

Още по темата

Тази криза прераства ли в икономическа? Това е трагедия, една човешка история. В какъв момент се превръща в нещо, което може да разтърси основите на Европа? Или защото има повече поляризация, или повече гласове в дясно - или защото разтърсва икономическите фундаменти на страната ни?

Това, което преживява Европа от 2009 е толкова политическа, колкото и икономическа криза.

Това, което виждаме е как растат икономическите проблеми. Политическото пространство, в което може да се решат тези проблеми, се свива. Съществува само политическият капитал на лидерите в национален план - политическата платформа, с която е бил избран. Тревожа се, че политическият капитал, необходим за управление на бежанската криза, който е бил изгубен заради поляризацията на проблема, ще има силно разпространение в останалия политически капитал за решаване на еврокризата. И дори в още по-малкия политически капитал да структурно смислени решения, с които да се върви към по-голяма интеграция, банков съюз и други, от които има нужда Европа.

 

Значи това ще разкъса още повече Европа?

Абсолютно! Съчетанието на фактори, които влияят в момента - политическата поляризация, бежанският проблем, продължаващата икономическа криза, сред тях изпъква най-големият политически проблем за европейския проект - поне доколкото си спомням.

 

Как ще го решим? Или се тревожите повече от европейския референдум във Великобритания и факта, че някой път всичко се насъбира - колкото повече тази криза влиза в новините, толкова повече има опасност, че британските граждани ще поискат да излязат от ЕС. И тревожите ли се, че това би довело крайната десница като Марин Льо Пен във френското президентство?

В момента посоката на движение, въпреки силно позитивната реакция на гражданите, с втвърдяването на про-бежанската подкрепа, идеята, че Брюксел или лидерите на ЕС може да принуди някоя страна за бежанците с квоти, е доста негативна. Като потенциал на реакция от крайната левица или крайната десница в страна, в която има поляризация.

Накрая няма да помогне това, че догодина имаме британски референдум.

И отново - изборът на Корбин, който не е заклет проевропейски политик. Трудно е да видим кой ще бъде заклетият про-европеец, когато наближи референдумът.

 

Сони Капур, управляващ директор Re-DefineСони Капур, управляващ директор Re-Define

Честният отговор е: рано е да се каже.

Може да имаме съчетание на трите. Консерваторите вече хипервентилираха, хиперболизираха коментара на Камерън за националната сигурност и Корбин. Това беше малко смешно, но показва стратегията, която ще приемат - да дискредитират Корбин и лейбъристите като цяло.

Може да проработи. Определено ще видят съмнение в очите на избирателите.

Фрагментацията на самата партия, въпреки че не е прецедент, е реалната заплаха, особено като имаме предвид колко слабо е подкрепен Корбин в парламента и каква голяма част от подкрепата му е навън.

Като казва това, имам предвид, че то може да се окаже и плюс, особено ако самият Корбин приеме, че няма да остане лидер след изборите. Че ще даде възможност на младите да дойдат и да запалят основния дебат.

Защото има причина да бъде избран: неравноправието е зараждащ се проблем. Имаше британски отговор на глобализацията, с която хората не се примириха съвсем. Отношението към ЕС също е двойнствено.

Така че много проблеми, които засяга Корбин са реални.

fallback
Още от Свят
fallback