Борисов призова за толерантност и подкрепа в решенията за бежанците

И даде подробности за решението за руските полети над българско небе

13.09.2015 | 14:48 Редактор: Мариета Иванова
Борисов призова за толерантност и подкрепа в решенията за бежанците

Премиерът Бойко Борисов призова представителите и кандидатите за местната власт от ГЕРБ за подкрепа в решенията за бежанците. Той направи обръщението при представянето на кандидат-кметовете на ГЕРБ за изборите през октомври. Борисов подчерта, че ставаме свидетели на едно от „големите преселения на народите-хиляди жени, мъже, деца бягат от ятагана”, и допълни, че и българите в миналото са бягали „от ятагана” и са били приети.

„Вярно е, че никой не му е приятно да му се развали комфортът. Но виждате, че след шока, тези, от които се учим  на демокрация, смениха отношението, поведението”, заяви Борисов и призова за толерантност.

По повод идеята на ЕК за разпределяне на бежанци към страните-членки Борисов запита: „Ако има 1200 бягащи от смъртта бежанци, ще променят ли нещо в тази зала. Искам да ме подкрепите за това. Българите сме доказали своята толерантност- няма държава, която да не помни какво сме направили за евреите. Нека не се поддаваме на национализма”, призова премиерът.

Той допълни, че България се справя добре с охраната на границата  от нелегалните мигранти.

„Нека позицията на ГЕРБ да е позиция на толерантност. И повярвайте ми следващите десетилетия ще ни се върне. Нека бъдем една от цивилизованите, хуманните държави. Борбата с тероризма е едно, хуманното отношение е друго”, заяви Борисов.

Премиерът коментира и темата за преминаването и разрешаването за полети на руски самолети над българското въздушното пространство.

Той даде подробности, че при него са дошли министърът на отбраната и началникът на военния щаб с информация, че има план за полети на руски военни самолети. И допълни: „Много е ясна военната ни доктрина  - да охраняваме южния фланг на НАТО, много ясно е разписано какво трябва да правят нашите пилоти. Трябваше да се вземе решение-

Още по темата

началникът на щаба докладва и чака заповеди, на министърът на отбраната докладва – чака заповеди”, коментира Борисов. И допълни, че е разподредил,  „ако се наложи да ги пропуснем”, при ясното съзнание, че „не изпълняваме свой ангажимент, но по-лесно ще се разбера с натовските колеги, отколкото ако трябва да има ковчези с пилоти”. – „Взехме това решение с ръководството на армията”, коментира Борисов и допълни, че „не бива да бъдем провокирани, защото това не е добър пример за добросъседство”. Той изтъкна, че „има достатъчно канали по дипломатически ред и ние ще пропуснем хуманитарна помощ”.

Като основен опонент на ГЕРБ в местните избори Борисов посочи БСП. Впоследствие подчерта още, че ако партията му има противник по ред, организация и концентрация- това е ДПС, като посочи, че "в ДПС етническият модел съществува, въпреки че бягат от него, но винаги може и с външна подкрепа да се задейства”.