fallback

Брюксел решава за задължителните квоти на разпределение на бежанците

Основният спор е коя държава колко души да приеме от хилядите вече навлезли през границите на ЕС

14.09.2015 | 12:39 Автор: Ирина Георгиева

ЕС e одобрил планове за военни действия срещу трафикантите на хора в Средиземно море, съобщи БНР. Целта им е да се разбият мрежите, работещи извън Либия. 

ЕС вече започна да събира разузнавателна информация. Сега обаче ще бъде разрешено спирането и при необходимост унищожаването на лодки, които са прекарали хиляди мигранти с риск на живота им до Европа.

Междувременно на извънредно заседание, министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС ще направят нов опит да приемат задължителни квоти за разпределение на 160 хиляди от бежанците в Гърция, Италия и Унгария. България ще бъде представена от вицепремиера Румяна Бъчварова. Основният спор е коя държава колко души да приеме от хилядите вече навлезли през границите на ЕС. 

ЕК предлага Гърция, Италия и Унгария да изпратят в останалите 22 членки от Съюза общо 160 хиляди сирийци, еритрейци и иракчани.  Тъй като етапите за разпределение са два – първо 40 хиляди, а после още 120 хиляди, съответно има и две различни квоти за България – от 1,43% и 1,33%. Това би означавало у нас да дойдат общо 2 172-ма бежанци в рамките на следващите две години, ако схемата се приеме в този й вид. 

Според досега заявеното българското правителство е готово да приеме задължителните квоти, макар и с резерви за критериите, по които се формират. Други централно и източноевропейски страни обаче все още се противят на идеята, подкрепяна от Германия и Франция. 

Технически, везните клонят към приемане на квотите, защото гласуването на министрите е с квалифицирано мнозинство, при което повече тежат гласовете на големите западни държави. 

Все още се търси консенсусно решение, което да позволи на правителствата да приемат предлагания им брой бежанци, без да изглежда, че той им се налага насила отвън. Ако се постигне единодушие, има вероятност то да е само по общия принцип на солидарност, но без формално да се гласуват правно обвързващи квоти, цитирано от БНР. Освен това, министрите могат да променят процентите на квотите и методологията за тяхното пресмятане. Това ще означава ново отлагане и преговори на експертно ниво. Възможно е от първоначалния миграционен план на Жан-Клод Юнкер, представен на 9 септември, днес да бъде гласувана много малка част, казаха още за БНР запознати източници в Брюксел. 

fallback
Още от Свят
fallback