Германия прекрати жп връзките с Австрия

Влаковете Унгария-Германия спряха

14.09.2015 | 00:26
Германия прекрати жп връзките с Австрия

Германия прекрати жп връзките с Австрия, съобщи Ройтерс, цитирайки австрийската железопътна компания OeBB в неделя, 13 септември 2015.

Десетки хиляди бежанци, повечето от които от Сирия прекосиха с влак Австрия по пътя си към Германия след като двете страни отвориха границите си за мигранти през миналия уикенд. Рекорден брой се очакваше да влезе в неделя в Австрия от Унгария.

 

"До второ нареждане"

„Няма да се движат повече влакове от Австрия за Гемания“, каза говорителката на OeBB. „Германците няма да пускат никакви влакове“.

Рудигер Грубе, главен изпълнителен директор на Deutsche Bahn, германските жп оператор информира австрийската компания за прекратяването на движението на влаковете, съобщи говорителката.

 

„Главният изпълнителен директор на OeBB Кристиян Керн бе информиран от Рудигер Грубе, че железопътният трафик незабавно спира“, каза говорителката, добавяйки, че 1800 души преминават транзитно през Австрия за Германия.

Спирането на влаковете от Австрия за Германия е в сила от 16ч. в неделя /15:00 по Гринуич/.

 

Още в петък, на 11 септември 2015 австрийските железници съобщиха за недостиг на капацитет на жп връзката с Унгария и че движението на влаковете през уикенда няма да бъде подновено.

Германия въведе временно граничен контрол в неделя, 13 септември 2015, за да спре многохилядната вълна от бежанци, насочена към нейните граници, пише NYT.

Преди шест седмици Германия и Австрия решиха да пуснат мигрантите, които бяха стигнали до Унгария като еднократна мярка. Потокът хора обаче не намаля.